2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Jadrnica
 
Jadrnica Natisni

Za poletne urice ob vodi si lahko naredimo zanimivo igračo. Jadrnica, ki jo objavljamo, ima izvirno rešen samodejni mehanizem upravljanja z jadrom, saj je sposobna jadrati tudi proti vetru. Kadar ji bo veter pihal v hrbet, se bo model lepo mirno peljal naprej. Veter z boka bo nagnil jadro, ta pa preko vzvoda krmilo in jadrnica se bo postavila v najboljšo lego za plovbo. Pri čelnem vetru, se bo jadro nagnilo v eno smer in po nekaj trenutkih v drugo, to bo imelo posledico cik-cak vožnje proti vetru. Zaradi tega samodejnega mehanizma je model med vožnjo zelo zanimiv. Vsak sunek vetra spremeni lego jadra in s tem krmila, model pa obdrži zadano smer.

Trup izdelajte iz borovega lubja ali pa kar iz smrekove deščice. Iz okrogle, ravne paličice, ki naj bo dolga približno toliko kot trup, izdelajte jambor in ga prilepite v luknjo, ki ste jo zvrtali v sredino palube. V jambor na mestih, ki so označena na načrtu, pribijte tri bucike, ki bodo držale oba prečnika na njunih mestih. Sedaj iz 1 mm debele žice izdelajte stremeni, v kateri boste potisnili prečnika. Ko je to gotovo, prilepite nanju papirnato jadro, ki pa ga ne smete napeti, temveč mora biti nekoliko upognjeno, da bo bolje lovilo veter.

Tudi krmilni mehanizem je izdelan iz žice debeline 1 mm. Preden se lotite dela, si dobro oglejte risbe in podrobnosti na njih. Na desni in levi strani krmila zabodite dva žebljička, ki bosta zadržali krmilo in s tem jadro, da jadrnica med vožnjo ne bo preveč vijugala. Krmilo izdelajte iz tanke pločevine, najbolje od pločevinke, in ga pritrdite na ročico krmila. Krmilo in jadro začasno pritrdite v sredini z bucikami in z vrvicami povežete krmilo in konce spodnjega prečnika jadra. Nazadnje iz debelejše pločevine naredite še kobilico, ki jo z dvema vijakoma pritrdite na dno trupa.
Tako je jadrnica pripravljena za plovbo. Potrebujete le še mirno vodno gladino in nekaj vetra. (Vodna gladina je lahko tudi luža na koncu vrta!) Če bo veter pihal s strani, ga bo jadrnica lepo ujela in zaplula, če pa  bo pihal s kljuna, bo zaplula v lepem cikcaku proti vetru.
Srečno plovbo in »mirno morje«!

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,453 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 23 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,260 Page views today: 64 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 9,623 Your own page views: 18 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si