2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Hidrogliser
 
Hidrogliser Natisni
Hidrogliser
Model hidrogliserja odlikuje zelo lep videz pri vožnji po vodi, s pravo izbiro gume za pogon pa bo model dosegel zavidljivo hitrost. Izdelava je dokaj enostavna potrebujete le kos lesene lepenke ali vezane plošče in nekaj kartona. Za leplenje uporabite vodoodporno lepilo za les, za barvanje pa vodoodporne barve.

Iz lesene lepenke ali vezane plošče, debele okoli 4 do 5 mm, z rezljačo izrežite glavne sestavne dele in jih med seboj pravokotno zlepite. Ko se lepilo posuši položite na stranico debelejši karton in ga s svinčnikom obrišite po zunanjih linijah.
Hidrogliser
Če je potrebno nagnjenost stranic še malo obdelajte z brusnim papirjem, da se bo karton lepo prilegal. Nato s škarjami to obliko izrežite in stranice prilepite na leseno konstrukcijo. Da bodo stranice med leplenjem trdno pritrjene uporabite. Kasneje, ko se lepilo posuši pa bucike odstranite in robove lepo obrusite s finim brusnim papirjem. Če se na spojih pojavi odprtina jo zapolnite z lepilom, kajti spodnji del modela mora biti vodotesen.
Deli za hidrogliser
Na spodnjem delu trupa s šilom naredite dve luknjici in vanju privijte dve manjši zanki z lesnim navojem, lahko pa uporabite tudi tršo žico debeline 1,5 do 2 mm. Prva zanka je pritrjena tako, da je ušesce obrnjeno v smeri vožnje, zadnja pa pravokotno na prvo. Iz tanke pločevine izrežite eliso in jo zvijte, na sredino pa zvrtajte majhno luknjico skozi katero vstavite žico in jo oblikujte po načrtu v obliki kljukice. Na to žico nataknite tudi manjšo kroglico ali perlo. Kljukico z eliso vstavite skozi zadnjo zanko in nanjo nataknite gumo ter jo napnite do prve zanke in prav tako pritrdite. Za gumo je najbolje uporabiti več tanjših gumic saj dalj časa in bolj enakomerno poganjajo eliso. Guma tudi ne sme biti preveč napeta, bolje je, da nenavita nekoliko visi med obema kljukicama.
Ker hidrogliser zelo hitro reže vodo, mu mora nos stati poševno navzgor. Da to dosežete tudi pri mirovanju, na zadnji del nosilca motorja pritrdite uteži, ki jih naredite iz dveh debelejših kosov železa in ju z vijaki pritrdite na nosilec.
Model je v grobem narejen, potrebno ga je le še pobarvati. Uporabite vodoodporne barve, če pa boste model barvali s flomastri morate celotno površino prelakirati še z vodoodpornim brezbarvnim lakom.
Model spuščate tako, da obračate eliso toliko časa, da je guma lepo napeta. Ponavadi je to od 30 do 50 ovojev. Smer navijanja je odvisna od zvitja elise, obračati pa morate vedno v nasprotni smeri, kot se bo kasneje elisa vrtela. Po nekaj poizkusih boste hitro ugotovili s koliko ovoji bo model najbolje plul, od tega pa je odvisna tudi dolžina in hitrost plovbe.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum





Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,453 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 23 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,254 Page views today: 58 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,896 Your own page views: 12 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si