2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Čoln s pogonom na gumo
 
Čoln s pogonom na gumo Natisni

Vsi potoki imajo tudi tolmune, kjer voda ni deroča in je bolj mirna. Takšni tolmuni so kot nalašč za spuščanje modela čolna. Seveda pa mora model imeti svoj pogon, da se lahko zapelje tudi proti vodnemu toku. To mu omogoča navita guma, ki poganja leseno vrtečo lopatico. Tak pogon je enostaven, za različnimi vrstami gume pa lahko dobite tudi različne moči pogona.

Izdelava je zelo enostavna, potrebovali pa bomo malo več orodja in sicer žago za les, kladivo in dva žeblja. Leseno deščico velikosti približno 14x26,5cm in debeline okoli 5-15mm, spredaj oblikujmo v koničast nos. Na zadnjem delu pa zarežimo z žago utor, ki je globok 12cm in širok 10cm. Na zadnjem delu si na obeh straneh zarežemo dva utora v katera se bo vlegla gumica. Iz tanše deščice dimenzije okoli 16x6cm in debele okoli 5mm naredimo še lopatice, ki bodo poganjale naš čolniček. Vse dimenzije in oblika se lepo vidijo na risbi.
Iz lesenega kosa si naredimo še kabino, ki jo z dvema žebljema pribijemo na podlago. Kdor je dovolj spreten si lahko naredi še ograjico, zastavice ali pa celo rešilni čoln.

Tako narejen čolniček je nared na preizkusno vožnjo. V utore vstavimo gumico, ki ne sme biti pretrda. Če nimate na razpolago dovolj mehke si pomagajte tako, da več manjših gumic zvežete med seboj in tako dobite eno večjo. V sredino gumice zataknite lopatico in jo začnite vrteti v nasprotno smer, kot se bo kasneje vrtela. Pri tem se gumica navija in pazimo, da nam ne poči. Čolniček položimo na vodno površino in spustimo, gumica se bo začela odvijati in pri tem vrteti lopatico, ki bo odrivala vodo in s tem poganjala čolniček.
Če vas bo več, ki boste izdelali takšem model, lahko priredite tekmovanje kateremu hitreje, dalj časa ali najdlje pripluje čolniček. Malo raziskovalne žilice, pa boste hitro ugotovili, da je največ odvisno od kvalitete gume.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,453 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 23 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,256 Page views today: 60 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,355 Your own page views: 14 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si