2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Padala arrow Padalo
 
Padalo Natisni

Pred vami je načrt za nenavadno padalo, ki se samo dvigne na višino in nato varno pristane nedaleč stran. Tak polet je izvedljiv le v mirnem in toplem vremenu. Model pa izkorišča topel zrak, ki je lažji od hladnejšega, zato se dviguje. Če model postavimo v tak tok toplega zraka, se bo z njim počasi dvignil v višave. Enake naravne zakonitosti izkoriščajo tudi pravi jadralni padalci, pa tudi jadralna letala. Pravilno izkoriščanje termičnih stebrov letalcu omogočijo doseganje večjih višin in tudi večurnega letenja.

Iz tankega svilenega papirja izrežite krog s premerom 25 cm. Na njegovem obodu naredite deset luknjic, skozi katere napeljete deset lahkih tankih niti dolgih okoli 30 cm. Da so luknjice zelo majhne uporabite kar iglo. Na koncu vsake niti naredite dvojni vozel, da se nit ne bo izmuznila iz luknjice. Drugi konec vseh niti pa zategnete v skupen vozel in privežite naj še droben, lahek plutovinast zamašek. Padalo je tako narejeno.

V hladnem vremenu ga lahko spuščate iz balkona in opazujte kako počasi pada proti tlom. V mirnem toplem vremenu pa ga prislonite k zidu in spustite. Padalo se bo počasi začelo dvigati in sčasoma za seboj pustilo tudi najvišje nadstropje. Ko bo doseglo neko višino, ki je pogojena s toplim vremenom se bo prav tako počasi spustilo k tlom.
Skrivnost dviganja padala je topel zrak ob steni, katero segreva sonce. Ker se toplejši zrak dviga nosi s seboj tudi naše padalo. Da pa bomo ta pojav res lahko izkoristili moramo uporabiti res lahke materiale.
V primeru, da se padalo pri spuščanju premočno ziblje sem ter tja, mu v sredini kupole izrežite majhno odprtino, okoli 5 mm, da bo lahko odvečni zrak nemoteno iztekal skoznjo.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,089 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 0 Obiskovalci vceraj: 199 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,190 Page views today: 1 Page views yesterday: 815 Page views per day: Ø 1,932.23 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,644 Your own page views: 57 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si