Zadnje objave

Zmaji

Zmaj v obliki ptice

Zmaj golobZ izdelavo zmaja je človek uresničil davno željo, da bi letel po zraku samo s pomočjo vetra in kril. Prvi zmaji so se pojavili že pred 2500 leti v deželah Daljnega vzhoda. Sprva so zmaje spuščali za zabavo in razvedrilo, pozneje pa tudi v znanstvene namene. V začetku prejšnjega stoletja so zmaje na široko uporabljali za meteorološke raziskave. Z njihovo pomočjo so znanstveniki dvigovali naprave tisoč metrov visoko in merili hitrost vetra, temperaturo, vlažnost in pritisk zraka.
Continue reading “Zmaj v obliki ptice” »

Pojoči zmaj

Pojoči zmajIzdelava in spuščanje zmajev je preprosto in zabavno, zato si lahko izdelate pojočega zmaja. Njegova posebnost je zračni vijak na zadnjem delu, ki se med letom vrti in ustvarja značilno brenčanje. Čeprav je v sredini zmaja okrogla odprtina in za njo vijak, pa se njegova učinkovitost ne poslabša. Potrebno dvižno silo ustvari tudi vijak.

Continue reading “Pojoči zmaj” »

Zmaj tajska sova

Zmaj, katerega načrt je pred vami, je dobil ime po svoji obliki in izvoru. Takšne zmaje so izdelovali tajski domorodci iz bambusovih letvic. Poznajo manjše zmaje, premera približno 60 cm, in večje, ki jih uporabljajo večinoma na praznovanjih. Prednost the zmajev je v tem, da za spuščanje ne potrebujejo močnega vetra, pač pa zadostuje že rahla sapica. Zaradi tega lahko takega zmaja spuščate vse leto.

Continue reading “Zmaj tajska sova” »

Zmaj helikopter

Oblike zmajev, ki jih spuščamo na vrvici ob vetrovnem vremenu, so doživele veliko sprememb in različic. Zmaj, ki ga predstavljamo tokrat, je zelo nenavadne oblike, saj za doseganje dvižne sile namesto vzgonske površine uporablja rotorje, ki se prosto vrtijo, oziroma jih vrti veter, ki prehaja mimo njih. Dva glavna rotorja poskrbita, da zmaj ostane v zraku, repni rotor pa stabilizira let in obrača zmaja vedno proti vetru. Continue reading “Zmaj helikopter” »

Zmaj raketa

Tokrat boste videli, da za spuščanje rakete ni vedno potreben motor, saj se tudi navaden zmaj lahko spremeni v raketo. Dovolj je, da obliko zmaja spremenite v podobo rakete, njena izdelava pa ostane enako preprosta.
  Za gradnjo potrebujete nekaj smrekovih letvic dimenzij 5 x 5 mm, ki jih dobite pri bližnjem mizarju ali v trgovini z lesnim programom. Ker imajo kupljene letvice dolžino enega metra, jih potrebujete pet. Potrebujete še polo svilenega papirja ali PVC folije.
 

Continue reading “Zmaj raketa” »

Klasični zmaj

Zima se počasi poslavlja in sonce je vsak dan močnejše. Zemlja, ki še ni ogreta, blagodejno srka toploto iz sončnih žarkov, vendar ne povsod enako, zato se nekateri deli bolj segrejejo kot drugi. Vemo pa, da je toplejši zrak lažji od hladnejšega, zato se prične dvigovati, na njegovo mesto pa priteče zopet hladnejši zrak. To pretakanje zraka čutimo kot veter. Če so razlike temperatur majhne, čutimo majhno sapico, če pa so večje, postane tudi veter močan in to je vedno na koncu zime, ko se zemlja prične segrevati.

Continue reading “Klasični zmaj” »

Škatlast zmaj

Priljubljena igra s papirnatimi zmaji ne bo nikoli izumrla, čeprav je stara že več kot 2500 let. V Evropi so zmaje uporabljali le kot igračke vse do leta 1749, ko jih je angleški fizik Wilson uporabil za dviganje termometrov v visoke sloje atmosfere. Že leta 1834 so zmaji dvigali termometre do višine 1000 m. Benjamin Franklin je leta 1752 z zmaji opravljal nevarne poskuse. Iz nevihtnih oblakov je privabljal iskre in s tem dokazal, da so bliski električni pojavi. Z vprego več zmajev so vzdigovali v zrak tudi druge meteorološke instrumente, fotografske kamere in celo ljudi.
  

Continue reading “Škatlast zmaj” »