Zadnje objave

Razno

Valilnica za ptice

Ptičja valilnicaLetos se je zima zelo pozno poslovila od nas, vendar pa se bodo ptice selivke vseeno kmalu pričele vračati v naše kraje. Začele bodo popravljati svoja gnezda in kmalu se bodo v njih pojavila jajčka iz katerih se bodo izvalili puhasti mladički. Za svoj zarod pa ne bodo poskrbele samo ptice selivke, pač pa tudi vse ostale, ki so zimo prebile pri nas.  Continue reading “Valilnica za ptice” »

Trokraki bumerang

Trokraki bumerangBumerang je zanimiva igrača, ki se pojavlja v različnih izpeljankah od dvokrake do večkrake oblike. Ker je izdelava klasičnega bumeranga kar zahtevno opravilo, si lahko z malo truda naredite trokraki bumerang, ki skoraj ne zaostaja za svojim pravim bratom.

Continue reading “Trokraki bumerang” »

Raglja

RagljaNa veliki četrtek zvonovi po cerkvah utihnejo in oglasijo se raglje. Z malo truda si lahko izdelate svoje majhne raglje, ki bodo prav tako glasne. Za ojačanje glasu imajo namreč resonančno škatlo, podobno kot inštrumenti brenkal. Za izdelavo potrebujete vezano ploščo debeline 4 mm ali podoben les, okroglo paličico, lepilo za les in nekaj osnovnega orodja.

Continue reading “Raglja” »

Detel trkalec

Detel trkalecVljudnost narekuje, da vedno, kadar vstopimo skozi vrata potrkamo. Če imate mlajšega bratca ali sestrico ju lahko naučite te olike z detlom trkalcem, ki ga namestite na vrata vaše sobe. Votlo vratno krilo bo trkanje figurice zelo ojačalo in bo zato toliko bolj zanimivo trkati po vratih.
Izdelava je zelo preprosta, potrebujete le kos smrekove deščice debeline 12 mm in nekaj vijakov.  Continue reading “Detel trkalec” »

Mlin na veter

Prav gotovo vsi poznate mline na veter, ki so poganjali mlinska kolesa. Kadar piha veter, se vrtijo krila mlina in s tem poganjajo mlinski kamen, ki je tik nad drugim, ki miruje. Med kamnoma se zrnje melje v moko. Ti mlini na veter so stari že nad tisoč let, vendar so sedaj že popolnoma izginili, ker jih je nadomestila elektrika.  Čeprav jih pri nas ni, pa ste jih sigurno že videli po televziji. Načrt za preprosto maketo takšnega mlina je pred vami, za izdelavo pa potrebujete le nekaj osnovnega orodja in vezano ploščo debeline 4 mm ali debelejši karton.

Continue reading “Mlin na veter” »

Stojalo za pirhe

Pred vami je zelo preprost načrt za izdelavo stojala za pirhe. To stojalo je zasnovano tako, da ga pri izdelavi ni potrebno lepiti, pač pa ga samo sestavite. Z nekaj potezami je stojalo sestavljeno ali pa razstavljeno. Nanj boste lahko postavili deset najlepših pirhov na koncu pa bo razstavljen zavzemal zelo malo prostora in čakal naslednje velikonočne praznike. Štiri noge tvorijo stabilnost, špica na vrhu pa je prikladna za prenašanje. Luknje, v katerih sedijo pirhi so dovolj velike, da med prenašanjem jajce ne pade iz svojega ležišča.

Continue reading “Stojalo za pirhe” »

Vremenska hišica

Barometri, ki jih prodajajo kot spominke so najrazličnejših oblik, njihova skupna naloga pa je napovedovanje vremena. Nekateri so tako zapleteni, da se moramo kar dobro osredotočiti na kazalce, da ugotovimo, kakšno vreme nam napovedujejo. Vremenskih hišic, ki so bile v modi pred leti, danes ne zasledimo več, zato pa si jo z malo truda lahko naredite sami. Za samo izdelavo ne boste potrebovali kakšnih posebnih spretnosti, le pri umerjanju boste potrebovali nekoliko potrpežljivosti.

Continue reading “Vremenska hišica” »

Večni koledar

Večni mu pravimo zato, ker ga ob novem letu ni treba zamenjati, ampak vam bo služil neomejeno vrsto let. Res ne bo kazal praznikov niti godov, pač pa vedno pravi dan v mesecu, seveda če boste vsako jutro zavrteli gumbe. Lahko ga postavite na mizo ali pa obesite na steno.
Na čelno stran si lahko narišete svoj motiv ali pa nalepite motiv iz plakata. Če imate kakšno svojo priljubljeno fotografijo, ki je večjih dimenzij, bo koledar še lepši. Seveda pa lahko naredite tudi mozaik iz več manjših slik.

Continue reading “Večni koledar” »

Mali bumerang

Bumerang prav gotovo vsi poznate in tudi veste, da je lahko nevaren, če komu prileti v glavo. Mi pa si bomo ogledali mali bumerang, ki ga lahko mečete tudi v sobi in ni nobene nevarnosti, tudi če komu prileti v glavo. Zaradi njegove majhnosti ga težko mečemo z roko, zato si morate izdelati posebno pripravo, s katero ga lahko preprosto lansirate. Continue reading “Mali bumerang” »

Kokoš – stojalo za pisanice

Bliža se velika noč in spet bomo barvali pisanice. Kako jih boste pobarvali, prepuščam vam, predstavljam pa vam lično stojalo, kjer bodo vaše pisanice dobile svoje mesto. Stojalo ima šest odprtin, kamor boste lahko postavili pisanice, silhueta kokoške z odprtino v obliki perutničke pa služi kot ročaj, da boste lahko stojalo brez skrbi prestavljali. Continue reading “Kokoš – stojalo za pisanice” »