Zadnje objave

modelarstvo

Stojalo za krilo

Stojalo za kriloPri lepljenju zaključnih letvic ali prekrivanju zaključkov s folijo se večkrat srečamo s problemom, kako pritrditi krilo v navpičnem položaju. Za tako opravilo si lahko izdelate preprost pripomoček, s katerim lahko vpnete krila do debeline 60 mm. Zaradi dolžine krila in narave dela je smiselno narediti dva stojala. Kako se takšno stojalo uporablja pa si najbolje ogledate na slikah.

Continue reading “Stojalo za krilo” »

Priprava za rezanje sredice krila

Priprava je pripravljena na rezanjeRezanje s klasično žago zahteva dva modelarja, ki vsak na svoji strani vodita žago po šabloni. Ta priprava pa nam omogoči, da to delo lahko opravimo sami, brez pomočnika. Delo je zelo enostavno, končni izdelek pa je neprimerljivo lepši in natančnejši kot pri klasičnem postopku. Kvaliteta izreza je enakovredna izrezu s CNC rezalnikom, v nekaterih pogledih pa ima celo nekaj prednosti. Medtem, ko je pri CNC rezalniku zelo pomembno razmerje med hitrostjo reza in temperaturo grelne žice, je pri tej pripravi to zanemarljivo. Različna temperatura grelne žice samodejno spreminja tudi hitrost reza. Na žalost pa pri tej pripravi še vedno potrebujemo šablone, kar pri CNC rezalniku teh ne potrebujemo.
Continue reading “Priprava za rezanje sredice krila” »

Zložljiva žaga za rezanje stiropora

Žaga s priključno vrvico in napajalnikomPri gradnji letalskih modelov je zelo razširjena izdelava kril s sredico iz stiropora, na katero kasneje nalepimo oplato iz balse ali furnirja. Tak način izdelave krila zagotavlja najbolj natančen posnetek profila, ki ga uporabimo. Vendar pa za izdelavo takšnega krila potrebujemo specialno žago z napeto žico, ki jo s pomočjo električnega toka grejemo in tako režemo razne vrste stirena. Marsikdo si jo je sam izdelal iz lesenih letev, ki mu prav dobro služi. Tudi sam sem dolga leta uporabljal klasično žago iz lesa. Ker pa so takšne žage dokaj velike, na žalost niso primerne za transport, pa tudi veliko prostora zavzamejo v delavnici.
Continue reading “Zložljiva žaga za rezanje stiropora” »

Priprava za izdelavo trikotnih letvic

Priprava za rezanje trikotnih letvicTrikotne letvice iz balse se v modelarstvu zelo pogosto uporabljajo predvsem za razne ojačitve v notranjosti konstrukcije. Začetniški jadralni modeli pa jih praviloma uporabljajo za ojačanje smernega in tudi višinskega stabilizatorja. Čeprav je uporaba takih letvic zelo dobrodošla, pa je njihova izdelava dokaj dolgotrajna, končni rezultat pa je ponavadi dokaj slab. Brušenje kvadratne letvice v trikotno je zoprno in natančno delo. Zakaj si ne bi v ta namen izdelali pripravo, s katero postane takšno delo hitro in natančno?
Continue reading “Priprava za izdelavo trikotnih letvic” »

Snežne smučke za motorni letalski model

Smučke na Trenerju 40Zima je za modelarje nekako mrtva sezona in se le najbolj zagrizeni ne odpovejo letenju z modeli. Nekatere mraz prežene v tople delavnice, kjer se snujejo in izdelujejo novi projekti za naslednjo sezono. Pa vendar se tudi pozimi najdejo kar lepi in ne preveč mrzli dnevi, ko nas zamika, da bi vseeno izkoristili lep dan in se sprostili z letenjem. Jadralni in drugi modeli, ki jih vržemo iz roke niso prikrajšani zaradi snežne odeje, so pa zato prikrajšani motorni modeli, ki so opremljeni s podvozjem za pristajanje na stezo.
Continue reading “Snežne smučke za motorni letalski model” »

Ponudba kompletov