Zadnje objave

Letala

Jastreb

JastrebSlovenci imamo zelo bogato letalsko zgodovino, kar dokazuje tudi veliko število lastnih letal slovenskih konstruktorjev. Eno najbolj znanih letal je tudi t. i. »Jastreb«, ki ga je izdelovala tovarna Letov v Ljubljani, skonstruiral pa ga je Ivo Šoštarič. To letalo je prvič poletelo leta 1946, konstrukcija pa je bila v celoti lesena. Letalo je bilo namenjeno za šolanje pilotov in je zmoglo tudi nekaj akrobacij.
Continue reading “Jastreb” »

Jadralni model

Jadralni modelTa načrt zahteva nekoliko več časa za izdelavo. Čeprav za izdelavo potrebujete razmeroma malo materiala, boste za kos balse in japonskega papirja morali obiskati kakšno modelarsko trgovino. Naj vas potolažim, da balso lahko nadomestite s kartonom, japonski papir pa s svilenim.
   Continue reading “Jadralni model” »

Leteče krilo

Leteče kriloDolgi zimski večeri so kot nalašč za izdelavo majhnih modelov, katere lahko spuščate tudi v stanovanju. Izdelava je zelo preprosta, potrebujete le šeleshamer papir velikosti A4 in osnovni pribor za delo s papirjem. Model letečega krila je zasnovan tako, da ni potrebno lepljenja, zato se ob morebitnih trkih tudi ne more zelo poškodovati. Ob morebitnem netočnem sestavljanju pa bo vseeno potreben kakšen kos lepilnega traku ali kapljice lepila.

Continue reading “Leteče krilo” »

Vezan akrobatski model

Vezan modelPred vami je načrt za zabaven model, s katerim boste lahko izvajali tudi akrobacije. Privezanega na vrvici boste vrteli okoli sebe in z njim izvajali figure, kot jih zmorejo tudi pravi vezani modeli. Za izdelavo potrebujete le kos vezane plošče ali lesa debeline 8 mm, debelejši karton, vrvico dolžine okoli 4 metre in nekaj vijakov.

Continue reading “Vezan akrobatski model” »

Drsalca Racman in Vrabec

Majhni modeli letal, ki jim pravimo drsalci, so grajeni zelo preprosto in hitro, zato nudijo zelo veliko zabave. Zaradi atraktivnosti si bomo ogledali gradnjo kar dveh različnih modelov, ki sta zgrajena iz istih delov, le nekoliko drugače sestavljena. Vrabec je klasične gradnje z repom zadaj, model Racman pa ima rep na sprednjem delu. Letalom, ki imajo krmilne površine spredaj s tujko imenujemo kanardi, v slovenščini pa jim pravimo racmani, zato smo naš model tudi tako poimenovali.

Continue reading “Drsalca Racman in Vrabec” »

Vrabec model iz papirja

Model jadralnega letala iz papirja je lahko zelo zanimiv. Odlikuje se s hitro gradnjo, dostopnim materialom in lepim letenjem. Zaradi njegove velikosti ga lahko spuščamo tudi doma, če imamo kakšen večji prostor.

Continue reading “Vrabec model iz papirja” »

Papirnati enokrilec

Vsi imamo radi preproste enokrilce, ki ne zahtevajo izrazitega napora pri delu, in so hitro pripravljeni za polet. Model na načrtu ima obliko črke V, narejen pa je iz tršega papirja. Ker je izdelava zelo preprosta, ne bi smela delati težav tudi najmlajšim, ki se prvič lotijo izdelave letečega modela. Continue reading “Papirnati enokrilec” »

Metulj na gumo

Metulji živijo na vseh kontinentih, razen na Antarktiki. Skupaj je opisanih že nad 150.000 vrst dnevnih in nočnih metuljev. V Sloveniji so do sedaj opisali približno 180 vrst dnevnih metuljev in 1200 vrst nočnih metuljev. Ali ste vedeli, da je povprečna življenjska doba metuljev le okoli 2 tedna?
Iz tršega papirja in nekaj koščkov lesa pa si lahko izdelate svojega pisanega metulja, ki bo popolnoma sam letal nad travnikom. Za pogon uporablja navito gumo, ki vrti vijak in tako metulja dvigne v zrak.

Continue reading “Metulj na gumo” »

Jadralno letalo

Le kdo si ne želi sestaviti čisto pravi jadralni model. Tak, ki ga lahko iz roke spuščate doma na dvorišču in ga zgradite iz materialov, ki so dostopni vsakomur. Seveda mora biti tudi dovolj trpežen, da se takoj ne poškoduje, če pa že, naj bi se hitro popravil. Letalo, katerega načrt je pred vami, odlikuje zelo lepo jadranje, za gradnjo pa potrebujete le smrekovo letvico in nekaj stiroporja debelega 2 in 5 cm. Poleg osnovnega orodja pa potrebujete še malo volje in ročnih spretnosti.

Continue reading “Jadralno letalo” »

Letalo – disk

Kdo pravi, da mora letalski model imeti klasično obliko. Oblika krila je lahko poljubna, čeprav se po njej razlikuje letalna lastnost modela, pa naš model z okroglim krilom čisto v redu leti. Ker je model posebne oblike, v zraku izgleda kot nekakšen leteč krožnik. Nanj lahko narišete  nogometno žogo, ali pa mogoče pogrinjek. S tem bo model postal še bolj zanimiv. Za izdelavo tega atraktivnega letala potrebujete ploščo stiropora, debelo 1 cm, olfa nož, brusni papir in lepilo za stiropor.
Continue reading “Letalo – disk” »