Zadnje objave

Igre

Mini golf

Mini golf prav gotovo vsi poznate. Čeprav ga igramo predvsem poleti, pa si lahko z nekaj truda naredite svoje igrišče in to kar v svoji sobi. Prava igra ima 18 različnih postaj, mi pa si jih bomo omislili manj. Oblike posameznega igrišča se spreminjajo, mi pa bomo uporabili le eno obliko, da bo pospravljena v omari zasedla čim manj prostora.

Continue reading “Mini golf” »

Kegljanje

Igra, ki jo poznajo po vsem svetu, se je sicer razvila v več inačic z različnimi pravili, vendar je vsem skupno število kegljev, postavljenih v kegeljni križ. To je namišljena ploskev v obliki kvadrata, ki stoji na kotu.
Kegljišče, ki je pred vami, se imenuje Rusko kegljišče, ki je lahko različnih velikosti, vi pa si lahko izdelate igro, ki jo boste igrali tudi v mrzlih zimskih večerih na toplem.
Continue reading “Kegljanje” »

Šah

Igra izvira iz Indije in temelji na staroindijski filozofiji in mistiki števil. Figure so ponazarjale pet staroindijskih elementov narave; prostor, ogenj, vodo, zemljo in zrak, ki so se premikale v skladu z lastnostmi teh simbolov. Ta obred se je sčasoma izpopolnil in na sliki je nastala slika vojne in z njo povezana vojna sreča. Takšno igro so kmalu prevzeli Perzijci, ki so jo imenovali Čatrang. Po teh pravilih se je igra igrala ves srednji vek. Šah je prišel v Evropo v 8. stoletju prek Pirenejskega polotoka in po križarskih vojnah so ga poznali že po vsej stari celini in v času renesanse je doživel spremembo in razcvet. Šele v 15. stoletju pa lahko govorimo o igri, ki je po različnih spremembah in dopolnitvah dobila obliko šaha, kakršnega poznamo danes.

Continue reading “Šah” »

Namizni nogomet

Za mrzle in deževne večere si lahko naredite preprosto igro. Priskrbite si večjo kartonsko škatlo in iz nje naredite majhno nogometno igrišče, kot ga vidite na sliki. Velikost škatle ni pomembna čeprav je res, da je na večjem "igrišču" veliko težje dosegati dobre zadetke kot na manjšem. Igro lahko igra poljubno število igralcev, vrtni red pa določite z žrebom.

Continue reading “Namizni nogomet” »

Nogomet s kocko

Z zelo malo truda si lahko naredite čudovito igro nogometa. Potrebujete le kos kartona, gumb ali leseno kroglico za žogo, dva gumba za vratarja ter igralno kocko. Če za žogo uporabite leseno kroglico, jo na enem koncu z brusnim papirjem nekoliko sploščite, da bo stabilno stala na svojem mestu. S črnim flomastrom jo lahko pobarvate tudi v pravih barvah nogometne žoge.

Continue reading “Nogomet s kocko” »