Zadnje objave

Avtomobili

Fičko

FičkoAvto, katerega načrt je pred vami, je bil pred leti najbolj množičen avto na naših cestah. Danes ga zelo redko srečamo, vaši starši pa se ga prav gotovo dobro spominjajo, ali pa so ga celo vozili. Njegovo pravo ime je Fiat, ki mu je sledila številka velikosti motorja.
V tovarni avtomobilov Fiat je leta 1950 njihov konstruktor dobil nalogo, da projektira majhen avto, ki bi bil poceni in udoben za prevoz štirih potnikov. Na avtomobilskem sejmu v Ženevi je leta 1955 avto požel vse uspehe in postal najpopularnejši avto vseh časov. Izdelovali so ga v številnih državah in v različnih izvedbah.
Continue reading “Fičko” »

Jeep

JeepVčasih je bilo zelo priljubljeno tekmovanje z avtomobili na elektro pogon. Modele smo postavili v vrsto v telovadnici in ocenjevali hitrost modela ter ravno linijo njegove vožnje. Za pogon se uporabljajo majhni nizkovoltni elektromotorji, ki jih je najlaže dobiti iz odslužene igrače, in jih napajamo iz majhne baterije ali akumulatorja.
Continue reading “Jeep” »

Formula

FormulaTa načrt prikazuje, da se iz kartona lahko izdela zelo verna kopija dirkalnega avtomobila. Za izdelavo potrebujete le nekoliko debelejši karton in lepilo za les. Sestavni deli so narisani v dveh barvah, svetlejši deli sestavljajo podvozje, temnejši pa karoserijo avtomobila. Oba dela sta sestavljena posebej tako, da karoserija predstavlja pokrov podvozja.

Continue reading “Formula” »

Tovornjak prekucnik

Model tovornjaka je kot nalašč za modelarje začetnike, ki odkrivajo veščine rezljanja z žagico rezljačo. Sestavni deli niso zapletenih oblik, zato z izrezovanjem ne bi smelo biti težav. Za delo potrebujete kos topolove vezane plošče, debeline 3 mm in kos okrogle varilne žice, debeline 2 mm, od orodja pa žagico rezljačo, sveder premera 2 mm, brusni papir, risarski pribor in lepilo za les.

Continue reading “Tovornjak prekucnik” »

Starinski avto

Model starinskega avtomobila bo na polici zelo lep okras. Izgled pa je odvisen predvsem od vas, kako natančno boste izrezali posamezne dele in jih med seboj zlepili. Prav pri natančni izdelavi pride do izraza njegova vrednost, sploh, če model prelakirate le s prozornim lakom, ki ne skrije napak. Z nekaj domišljije lahko vanj vgradite tudi majhen elektromotor in baterijo, ki bo poganjal model.

Continue reading “Starinski avto” »