2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Članki in nasveti arrow Izdelava figure pilota
 
Izdelava figure pilota Natisni
Pri izdelavi večjega letalskega modela prostorna kabina kar kliče k vgraditvi figurice pilota. Večina se zadovolji z otroškimi igračami ali pa celo s figuricami iz pliša. Če pa je model maketa pravega letala, pa v kabino moramo postaviti pravo figuro pilota.
Že zelo dolgo sem imel željo narediti figuro za v model po moji podobi. Izvedba natančnega posnetka pa je bila vprašljiva, saj je bilo treba uporabiti pravilno in dostopno tehniko. Ideja je počasi dozorela in v svoji glavi sem pretehtal vse postopke. Treba je bilo tudi računati na razne težave, ki se lahko pojavijo med gradnjo in v kritičnih trenutkih pretuhtati tudi rezervni načrt. Postopek je bil naštudiran in sledilo je le še idejo spraviti v prakso.
mazanje obraza
Mazanje obraza
Iz vezane plošče sem izrezal obliko svoje glave, da jo lahko uporabim za navidezno delilno ravnino. Ker pa se vezana plošča zvija, sem jo po robovih utrdil z lesenimi letvami.
Slamice za dihanje
Slamice za dihanje
Lase sem skril pod plavalno kapo. Obrvi in ostale lase, ki so gledali izpod kape pa sem na debelo namazal s kremo za kožo (Solea). Prav tako sem namazal celotno kožo na obrazu, še posebej trepalnice, za katere me je najbolj skrbelo, da bodo ostale v odlitku. V vsako nosnico sem narahlo potisnil dve slamici in ju utrdil z vato, ki sem jo dobro prepojil s kremo. Pri tem je bilo treba biti pazljiv, da s tlačenjem vate v nos le tega nisem napel.
Na glavo sem poveznil vezano ploščo, sam pa sem se vlegel na mizo in glavo podprl s kosom stiropora. Kolega, ki sta mi pomagala pri odlivanju sta namešala mavec in ga nanesla najprej na režo med obrazom in vezano ploščo.
Delilna ravnina
Delilna ravnina
Zapiranje reže
Zapiranje reže
Najprej brada in čelo
Najprej brada in čelo

Sledilo je nanašanje mavca na čelo in brado. Oči sem želel imeti čim dlje odprte, da sem lahko s pomočjo manjšega ogledala opazoval delo kolegov. Ker se mavec hitro trdi, obraz pa je mehak, sem moral stalno nadzirati mišice na obrazu, da so se čim manj premikale.
Sledijo lica
Sledijo lica
Na koncu oči
Na koncu oči
Tema
Tema

Večanje debeline mavca
Večanje debeline
Sušenje in mirovanje
Sušenje in mirovanje
Na koncu, ko smo zalili tudi oči, smo debelino mavca še nekoliko odebelili zaradi trdnejšega odlitka. Sledilo je temeljito sušenje in moram reči, da se mavec neverjetno počasi strjuje kadar je treba lepo pri miru čakati. Po pol ure strjevanja so mi kolegi pomagali vstati iz mize in s priklonom je odlitek lepo zdrsel iz obraza. Prvi pogled v notranjost je pokazal kar nekaj napak, ki smo jih naredili med delom. Med posameznimi plastmi mavca so se pojavile črte. Temu bi se lahko izognili le na ta način, da bi celoten obraz zalili s tanjšo plastjo mavca naenkrat in nato nanjo nanašali ostale plasti.
Prvi pogled na odlitek
Prvi pogled
Barvanje odlitka
Barvanje odlitka
Pobarvano
Pobarvano
Dodan pigment
Dodan pigment

Ker razpoke niso bile globoke in niso preveč kazile odlitka sem se odločil, da z redkim mavcem to zalijem. Delo je bilo nekoliko dolgotrajno, vendar je bil rezultat kar uspešen.
Ker je mavec zelo porozen, sem notranjost odlitka trikrat premazal z vodoodporno barvo za stene.
Mazanje z loščilom za parket
Mazanje z loščilom za parket
V zadnji nanos sem dodal nekaj oranžnega pigmenta, da se je slika obraza lepše videla. Zanimiv je optični efekt, ko negativ slikamo s fotoaparatom in na sliki opazimo pozitiv.
Prva plast epoksi smole in bombaža
Prva plast epoksi smole in bombaža
Sicer je slika nekoliko popačena, toda dovolj dobra, da se je že takoj pojavila slika končnega odlitka. Celo notranjost sem trikrat premazal z loščilom za parket, ki naj bi deloval kot ločilno sredstvo. Loščilo je na bazi voska in lepo tekoče, da sem s čopičem lahko dosegel vse detajle.
Zalito s poliestrom
Zalito s poliestrom
Ko se je loščilo dobro posušilo sem celotno notranjost premazal z epoksi smolo in obložil z mešanico smole in bombaža. Na zadnji sloj sem dodal tudi nekaj steklenih sekancev in počakal, da se je smola dobro posušila. V tem času sem nabral nekaj drobnozrnatega peska in ga dobro posušil. Ker je v odlitku ostalo še kar veliko prostora sem za naprej raje uporabil cenejšo poliestersko smolo, ki sem jo zmešal s peskom in zalil odlitek. Dodal sem tudi tri večje kamne, da je bilo delo hitrejše. Ker se smola, če jo zmešamo v večji količini, pri želiranju močno segreje, sem za vsak slučaj pripravil vedro z vodo v katerem bi lahko hladil strjevanje smole. Zaradi velike količine dodanega peska pa se smola sploh ni segrevala in lahko sem mirno počakal, da se je dobro posušila.
Odstranjen mavec
Odstranjen mavec
Očiščen odlitek
Očiščen odlitek
Končna površina
Končna površina
Montaža v PhotoShopu
Montaža v Photoshopu

Ko je bila smola res dobro suha, sem se odločil odstraniti negativ. Zadeva se sploh ni hotela sneti, zato sem celoten negativ razbil s kladivom.
Popravljanje neravnin
Popravljanje neravnin
Mavec se je neverjetno držal podlage in sem moral za dokončno odstranitev uporabiti dleto. Tanko plast mavca pa sem odstranil kar s tlačnim čistilcem.
Korektura oči
Korektura oči
Močan curek vode je iz površine zlizal celotno plast mavca, ostala pa je plast barve in ločilca. Da sem lahko odstranil tudi to plast, sem celoten odlitek za dva dni namočil v vodi, da se je barva zmehčala in jo nato počasi odluščil. Sedaj pa je sledilo delo, ki me je najbolj skrbelo pri celem postopku. Na odlitku so oči zaprte in zato tudi drugačne gube okoli oči. Ker je odlitek v naravni velikosti ni bilo problema prenesti pravih dimenzij na odlitek. Z alkoholnim flomastrom sem zarisal lego odprtih oči in narisal tudi zenice, da sem lahko ocenil pravilno simetrijo in lego. Z ročnim vrtalnikom in polkrožnim rezkarjem sem počasi izdolbel oči in poglobil zgornjo veko. Spodnjo gubo pa sem zakital z avtokitom. Šablona je tako gotova in začne se druga faza, ko se obraz pomanjša v les.
Iz 10 mm debelih ploščic mediapana sem z epoksi smolo zlepil blok. Tega sem z dvema lesnima vijakoma privil na večjo ploščo in to na mizo 3D pantografa. Razmerje med vodičem na desni strani in rezkarjem na levi sem nastavil na 3 in to pomeni, da se bo oblika preko pantografa prenesla na obdelovanec trikrat pomanjšan.
Priprava 3D pantografa
3D pantograf
Začetek rezkanja
Začetek rezkanja
Počasi v globino
Počasi v globino

Za to delo je bilo treba pripraviti polkrožni vodič in polkrožno nabrusiti 3D rezkar. Delo se je začelo in počasi plast za plastjo prične nož dolbsti v material. Seveda v prvo vedno kaj pride vmes in prvi poskus se je ponesrečil. V drugem poskusu pa se je šablona lepo prenesla v material. Na ta način sem rezkal le obraz, ki je najbolj zamotane oblike, zadnji del glave in telo pa bo narejen kar ročno.
Na polovici dela
Na polovici dela
Skoraj na koncu
Skoraj na koncu
Končan izdelek
Končan izdelek

Šablone iz papirja
Šablone iz papirja
Svojo glavo sem slikal iz treh projekcij in iz teh fotografij narisal silhuete. Te sem prenesel na papir in jih izrezal ter tako dobil šablone za dokončanje figure. Zadnji del glave sem zalepil na obraz in ga ročno obdelal. Telo sem obdelal najprej iz vseh treh projekcij ter nato zaoblil robove v pravilno obliko. Na vratu sem naredil utor in vanj prilepil glavo pod pravilnim kotom. Ker je mediapan zelo porozen material in močno vpija lepila in lake, sem tako narejeno figuro dvakrat namazal z epoksi smolo, da se je površina lepo napojila. Na tako površino sedaj lahko nemoteno nanašamo tudi kit. Če bi poskusili kitat surov mediapan, bi se kit hitro odluščil od površine.
Grobo obdelan trup
Grobo obdelan trup
Zadnja stran
Zadnja stran
Zaobljeni robovi
Zaobljeni robovi

Premazana figura
Premazana figura


Trenutno delo na pilotu stoji, ko pa se najde čas gre zgodba naprej.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,010 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 150 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,227 Page views today: 366 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,932 Your own page views: 36 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si