2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Članki in nasveti arrow Centrirna igla za lažjo montažo motorja
 
Centrirna igla za lažjo montažo motorja Natisni
centrirna igla
Centrirna igla
Montaža motorja pri zahtevnih modelih nam včasih pobere kar veliko časa in potrpljenja. V primerih, kjer imamo že izgotovljen pokrov motorja, se lahko kar pošteno namučimo, da zmontiramo motor tako, da spiner elise lepo nalega na svoje mesto. Še posebej je zoprno to, ker ima motor tudi svoj zamik v stran in ponavadi tudi navzdol. Dolgo sem razmišljal o preprosti pripravi, ki bi mi olajšala delo in tako je nastala centrirna igla.
  
Centrirna igla
Sestava igle
Izdelava je dokaj enostavna, moramo pa računati s tem, da je potrebno nekaj delov izdelati na stružnici. Za podnožje uporabimo aluminij, ki se lepo struži in ga obdelamo po načrtu. Dimenzije niso podane, ker so le te odvisne od vaših zahtev. Zaželjeno je, da je podnožje čim širše za lažje naleganje na požarno steno motorja. Luknjo za cevko in površino, ki nalega izdelamo z enim vpetjem v stružnici, da zagotovimo pravi kot. V luknjo prilepimo karbonsko cevko, ki je dovolj toga, da se ne zvija. Dolžina cevke je odvisna od velikosti modela, vsekakor pa mora biti dolga toliko, da za vsaj 5 cm gleda iz pokrova motorja. V karbonsko cevko premera 6 mm lahko vstavimo jekleno žico premera 4 mm, ki jo na spodnjem koncu konično obrusimo pod kotom 60°. Jeklena žica naj bo za 3 cm daljša kot karbonska cevka. Ročaj na zgornjem delu jeklene žice prav tako postružite iz aluminija in ga prilepite nanjo.
Določanje centra osi motorja
Določanje osi motorja
Določanje zamika motorja
Določanje zamika motorja

   Pokrov motorja dokončno pritrdimo na model. Skozi odprtino za os motorja vstavimo centrirno iglo in nanjo nataknemo podnožje spinerja. Podnožje fiksiramo z lepilnim trakom. Iglo nastavimo tako, da podnožje lepo nalega na požarno steno motorja in pritisnemo konico centrirne igle. Na požarni steni smo tako zatočkali pozicijo, kjer je os motorja pravokotna nanjo.
Formula za izračun zamika
Formula za zamik
Če je požarna stena že vlepljena pod pravim kotom, kot ga zahteva zamik motorja v desno in navzdol, potem imamo že dokončno točko središča motorja. Glede na to točko lahko sedaj pritrdimo nosilec motorja. Če pa požarna stena ne upošteva zamika, pa lahko grafično določimo kakšen odmik od dane točke potrebujemo. Odmik lahko izračunamo tudi matematično z uporabo kotnih funkcij. Glede na zamik si izdelamo podložko, ki jo vstavimo med požarno steno in nosilcem motorja. Če smo natančno določili centrirno točko, bo kasneje motor fiksiran točno v središču odprtine na pokrovu.
določanje vrtišča
Vrtišče
Montaža motorja
Montaža motorja
Izgotovljena montaža
Rezultat

Montaža na F3A modelu
Montaža na F3A modelu
Montaža na combat modelu
Montaža na combat modelu
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,012 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 152 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,273 Page views today: 412 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,959 Your own page views: 73 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si