2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Motorna letala arrow Eda VII.
 
Eda VII. Natisni
Eda VII
Svoje sedmo in zadnje goriško letalo sta brata Rusjan dokončala sredi avgusta 1910; po dveh posnemovalnih gradnjah sta znova naredila zanimivo originalno konstrukcijo, nekoliko večje letalo kot je bila Eda VI, z motorjem in pilotom pod vrhnjim krilom in še enim precej manjšim krilom pod pilotom (takšnemu poldrugokrilcu pravi strokovna terminologija seskiplan, Rusjana pa sta ga imela očitno za dvokrilec).
Eda VII je imela podvozje pritrjeno na krožnih vzmeteh, dolg štirioglat trup odprte predalčne konstrukcije je nosil tri vodoravne ploskve, med zadnjima vzporednima višinskim krmiloma na koncu pa še smerno krmilno ploskev. Čeprav je zmogel Anzanijev motor le še 2/3 polnega števila vrtljajev, je letalo vendarle letelo, v višini 25 m je nekajkrat obletelo Roje, da pa bi poleg pilota nosilo tudi potnika - za kar je bilo menda grajeno - motor ni imel zadostne moči. Iz časopisnih vesti razberemo, da je Edvard tedaj pričakoval neko denarno pomoč in tudi nov, močnejši motor. Po takšni izpopolnitvi je nameraval javno leteti v Zagrebu, Ljubljani in nekaterih drugih jugoslovanskih mestih.
Do izpolnitve teh načrtov pa ni prišlo. Septembra je Edvard prikazal to letalo in letenje z njim tudi svojemu skorajšnjemu družabniku in financerju Mihajlu Mercepu. Ta je takoj ugotovil, da so skromni letalski dosežki posledica šibkega motorja. Kasneje, ko sta se Mercep in Edvard Rusjan po uspehih v Zagrebu že odpravila v Beograd, sta razmišljala o tem, da bi Edo VII - o kateri je tudi Mercep govoril kot o dvokrilcu in napovedoval, da bo z njo tudi sam letel - vzela s seboj na balkansko turnejo. Toda zadnje letalo bratov Rusjan, izdelano v Gorici, ni šlo nikoli iz domačega kraja. Še na novo leto 1910/11 je Edvard z njim uspešno letel na Rojah -le teden dni pred smrtjo. Po njegovi smrti so Anzanijev motor prodali, letalo pa razdrli.

Vir: dr. Sandi Sitar; Letalstvo in Slovenci I.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,241 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 234 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,998 Page views today: 741 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 2,801 Your own page views: 91 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si