2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Motorna letala arrow Eda III.
 
Eda III. Natisni
Eda III
Eda III je bila v bistvu izpopolnjena Eda I.
Tretje, znova dvokrilno letalo, sta naredila Rusjana zelo podobno svoji drugi, uspešni inačici Ede I; od te sta uporabila tudi nekatere nepoškodovane sestavne dele, med njimi podvozje in zračni vijak lastne izdelave (novejši z Ede II se je poškodoval pri padcu). Tudi krilca so bila pri Edi III kot pri I. Od svoje predhodnice pa se je novo letalo najbolj razlikovalo po delno kovinskem, odprtem trupu trikotnega preseka, ki je omogočal trdnejšo vdelavo motorja. Slednji je bil tudi višje nameščen in tako se je odprl pilotu boljši razgled.
Na sredini trupa, med repom in krili, je bil na zgornji strani pritrjen pravokoten vodoravni stabilizator, rep pa sta sestavljala trikotno smerno in trapezasto višinsko krmilo. Druge razlike v gradnji naj bi pripomogle predvsem k manjšemu zračnemu uporu in manjši teži.
Letalo je bilo pripravljeno za preskus v prvi polovici marca 1910. Brata sta računala celo s tem, da bi poleg pilota nosilo še enega potnika, in sta se v njem tudi skupaj fotografirala, a le na tleh. Kaže, da sta imela resne težave že brez potnika in sta se ubadala predvsem s preveliko težo, zaradi katere letalo s skromnimi aerodinamičnimi lastnostmi in oslabelim motorjem ni hotelo prav v zrak. Sredi marca sta opravila na njem razne popravke in izpopolnitve in sta po teh spremembah upala na uspešno letenje. 17. marca sta na Roje povabila goste, med njimi častnike goriške posadke, ki se je odzvala povabilu z brigadnim generalom na čelu. Pri prvem poskusu vzleta se letalo ni hotelo odtrgati, nato pa se je vzdignilo za nekaj metrov in preletelo kakšnih 100 korakov. Tedaj je potegnil veter in nagnil letalo na levo. Krilo je udarilo ob tla, sunek je zasukal letalo na drugo stran, Eda III je treščila na travnik in se nekajkrat preobrnila. Pilot se ni poškodoval, letalo pa se je razbilo. Neposredno po nezgodi je Edvard izjavil prisotnim novinarjem, da bo kljub ponovnemu neuspehu vztrajal pri letalskih poskusih. Tedaj na Rojah že ni bil več sam, pridružila sta se mu tržaški letalec Fano in kasneje še goriški trgovec Fonzari. Edvard jima je posredoval nakup Anzanijevega motorja. Vzletišče, ki sta ga sprva uporabljala le brata Rusjan, je postajalo javno letališče.

Vir: dr. Sandi Sitar; Letalstvo in Slovenci I.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,083 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 193 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,157 Page views today: 783 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 3,035 Your own page views: 35 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si