2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti arrow Modelarstvo arrow Priprava za izdelavo trikotnih letvic
 
Priprava za izdelavo trikotnih letvic Natisni
Priprava za rezanje trikotnih letvic
Rezalna priprava
Trikotne letvice iz balse se v modelarstvu zelo pogosto uporabljajo predvsem za razne ojačitve v notranjosti konstrukcije. Začetniški jadralni modeli pa jih praviloma uporabljajo za ojačanje smernega in tudi višinskega stabilizatorja. Čeprav je uporaba takih letvic zelo dobrodošla, pa je njihova izdelava dokaj dolgotrajna, končni rezultat pa je ponavadi dokaj slab. Brušenje kvadratne letvice v trikotno je zoprno in natančno delo. Zakaj si ne bi v ta namen izdelali pripravo, s katero postane takšno delo hitro in natančno?
Načrt za pripravo
Načrt za pripravo
Za osnovo sem uporabil izdelavo letvic s stranicama 10x10 mm, lahko pa si omislite tudi drugačne dimenzije. Sam sem pripravo izdelal iz 10 mm debelega mediapana. Z nadrezkarjem in trikotnim rezkarjem, ki je brušen pod kotom 90°, v osnovo zrezkamo trikoten utor. Z globino utora določamo dimenzijo stranic trikotne letvice. Glede na utor izrežimo še dve zunanji obliki. Ko jih spojimo skupaj, se mora utor lepo prilegati v kvadratno obliko.
Razstavljena priprava
Razstavljena priprava
S svedrom izvrtajmo luknje premera 4 mm. Na notranji strani obeh polovic pod kotom 45° s kvadratno pilo zapilimo utor, v katerem bo sedelo rezilo. Ne pretiravajte z globino, stranici morata rezilo tudi držati na svojem mestu. Uporabite rezilo olfa noža, ki ga odlomite na primerno dolžino.
Delo je lahko, hitro in natančno
Delo je lahko, hitro in natančno
Rezilo vstavite v utor in ga utrdite s sekundnim lepilom, z vijaki privijačite obe stranici skupaj. S flomastrom si na zunanji strani zarišite puščico v kateri smeri morate v pripravo vstaviti kvadratno letvico in priprava je gotova.
Kvadratno letvico balse, ki jo enostavno izrežete s skalpelom, potisnite v pripravo. Na sredini se bo lepo razpolovila in na drugi strani boste dobili dve popolnoma enaki trikotni letvici. Če je prehod skozi pripravo pretrd, nekoliko obrusite kvadratno letvico in poskusite znova. Včasih pomaga, če srednja vijaka nekoliko popustite, saj se letvica v tem delu za debelino rezila razširi.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,015 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 155 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,287 Page views today: 426 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 17,090 Your own page views: 80 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si