Zadnje objave

Letalstvo na Gorenjskem in Alpski Letalski Center Lesce Bled

Naslovnica knjigeIzšla je nova knjiga avtorja Franceta Primožiča

Letalstvo na Gorenjskem in Alpski Letalski Center Lesce Bled

– 300 strani
– format 22 x 30 cm
– trda vezava
– preko 900 slik
– tretjina knjige barvni tisk
– dve tretjini črnobelo

Cena: 25 EUR

Čudovita knjiga, ki opisuje zgodovino letalstva na Gorenjskem, od prvih letal pa vse do danes. Začetki segajo v čas 90 let nazaj, ko so se na Gorenjskem nebu pojavila prva letala. Vse skupaj se je začelo jeseni leta 1917, ko je avstro-ogrska vojska v sodelovanju z nemško zaveznico pripravljala 12. ofenzijo na soški fronti. Predvideli so tudi uporabo letal, ki je imelo posledico urediti več vzletišč po skoraj celi Sloveniji.
Knjiga nas čudovito popelje skozi čas prve in druge svetovne vojne, začetku športnega letalstva in opisi posameznih aeroklubov, ki jih danes ni več. Od ustanovitve naprej, avtor natančneje opisuje aeroklub Alpski Letalski Center Lesce Bled, ki je še danes največje športno letališče v Sloveniji.
Pregled dogodkov zajema vse letalske panoge; od modelarstva, samogradnje, jadralnega letenja, motornega letenja in padalstva. Največji poudarek je na jadralnem letenju in padalstvu, kateri disciplini sta skozi čas dosegli največje dosežke in tudi rekorde v svetovnem merilu.
V jadralnem letenju so opisane celotne zgodbe jadralnih pilotov pri prvih 300 km trikotnikih pa vse do današnjih izkušenj Boštjana Pristavca pri letenju v Afriki. Zelo zanimivo branje, saj nas zgodba popelje prav v središče dogajanja iv pilotovo kabino in njegove odločitve.
Padalstvo je bilo v Lescah že zelo zgodaj prisotno in s tem tudi uspehi naših prvih padalcev, kakor tudi naše reprezentance. Seveda je bilo tudi nekaj rekordov. V knjigi tudi ne manjka zgodbe, kako sta Janez Brezar in Silvo Orožim prva skočila s padalom na Kredarico.

Ne manjka tudi poglavje o amaterski gradnji letal, ki je na Gorenjskem zelo bogata. Opisane so zgodbe gradnje letal amaterjev, podjetij in gradnje replike Rusjanove Ede. Lepo je opisan tudi začetek proizvodnje jadralnih letal v tovarni Elan v Begunjah in nastanek zasebnih podjetij, ki se ukvarjajo z letalstvom, bodisi z gradnjo, servisiranjem ali pa komercialnim letenjem.
Z vsemi tehničnimi podatki, risbami in kratkim opisom so opisana tudi vsa letala, ki so kdaj letela v Lescah.  Vseh 57 letal je razvrščenih po vrstnem redu. Ne manjkajo tudi nesreče in opis vseh vidnih letalcev, ki so kdaj delali v Alpskem Letalskem Centru. Opisane so tudi službe v civilnem letalsvu kot je Kontrola zračnega prometa Slovenije in Letališče Ljubljana. Na koncu knjige pa nas čaka še zbirka podatkov športnih dosežkov.
Skratka, knjiga ne sme manjkati na polici vsakega letalskega navdušenca. Vsebina knjige nas lahko spomni, da smo na naše letalske korenine lahko zelo ponosni.

Naročilo knjige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ponudba kompletov