2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Moji modeli arrow Letalski modeli arrow 2R-116 Spitfire
 
2R-116 Spitfire Natisni
Spitfire za zračni boj
Razpon:
93 cm
Dolžina: 82 cm
Teža: 1,4 kg
Motor: Magnum – 4 ccm
Konstrukcija: klasična lesena gradnja
Namen: Motorni model za zračni boj. Zaradi prevelike prostornine motorja, model nikoli ni tekmoval, je bil pa užitek letenje z njim, saj je dosegal velike hitrosti. Krmiljena so bila le višina, nagib in plin.

Spitfire v gradnji
V času, ko se je pri nas začela uveljavljati nova panoga v modelarstvu - zračni boji, sem si seveda takoj izdelal tak model. Načrt sem dobil od prijatelja, ki je bil takrat zelo zagret za to zvrst. V celoti lesen model je bil gotov v treh dneh. Gradil sem ga od jutra do večera med novoletnimi prazniki. Za samo prekrivanje in montažo motorja ter elektronike pa sem prav tako porabil tri dni.
Spitfire v gradnji
Ker se mi je mudilo v zrak, sem v model vgradil kar motor, ki se mi je valjal v predalu. Predviden motor je bil 2,5 ccm, jaz pa sem imel na razpolago le 4 ccm. Zaradi nekoliko večje teže modela, se mi je močnejši motor zdel kar primeren.
Prvi polet sem opravil pozimi v snegu. Čeprav je bilo prvih nekaj poskusov vzleta neuspešnih, se imam prav snegu zahvaliti, da je model to preživel brez poškodb. Končno vzlet uspe in model s kar veliko hitrostjo poleti. Preveliki odkloni nagiba in višine so model naredili še bolj strupen. Po nekaj uspelih krogih mi model pade v kovit in se zarije v sneg.
Spitfire v gradnji
Odklone krmil sem zmanjšal in model se je obnašal veliko bolje, čeprav je bil še vedno zelo občutljiv, predvsem na komando višine. Ker je bilo težišče postavljeno že zelo nenavadno naprej, ga nisem upal prestaviti še bolj.
Po nekaj tednih počitka in sprejemanja mnenj drugih modelarjev sem se le opogumil in v nosu obtežil model. Sedaj pa je bila veselica. Neverjetno okreten in hiter model se je prelevil v krotko zverinico, čeprav ga je bilo treba pri vzletu kar pošteno zalučati.
Spitfire za zračni boj

S tem modelom sem naletel kar nekaj ur, dokler ni naneslo, da so se mi med letenjem pridružili vaški otroci in nekaj staršev. Hiter in okreten model ni bil ravno primeren za vrtec okoli mene. Otrokom, še posebno pa ne njihovim staršem, se sploh ni dalo dopovedati, da je ta stvar v zraku lahko zelo nevarna. Na primerni višini mi zmanjka goriva in model lepo zapeljem v šolski krog na pristanek. Zaradi svoje teže je bil v doletu kar hiter. Otroci pa ne bi bili otroci, če ne bi hoteli zadeve videti čim bliže. Prav takrat eden brcne žogo prav v smer pristajanja modela, cela gruča otrok pa za njo.
Utekanje motorja
Kar stisnilo me je, ko se cela skupina zažene prav pred pristajajoči model. Ni mi preostalo drugega, kot da sem samo od sebe porinil komando višine in model je treščil ob tla. Model sem razbil, na srečo pa samo njega, kaj bi bilo, da prileti v skupino otrok.
Starši se niti niso vznemirili, kar me je še dodatno razjezilo. Njihovo mnenje je bilo, da se otroci lahko mirno igrajo kjerkoli, jaz pa naj se pazim njih. To je bila zame velika šola in vsakič, ko sem letel, sem vsem gledalcem določil pravila. Jaz pa se od takrat vedno držim načela, da se leti vedno stran od ljudi, nikoli ne veš ali bo šlo kaj narobe.

 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,010 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 150 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,236 Page views today: 375 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 4,501 Your own page views: 43 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si