2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Moji modeli arrow Letalski modeli arrow 2R-114 Tango
 
2R-114 Tango Natisni
Tango
Razpon:
150 cm
Dolžina: 114 cm
Teža: 2,4 kg
Motor: Magnum – 7,5 ccm
Konstrukcija: trup plura plastika, krila stiro sredica
Namen: Trenažni nizkokrilni motorni model za nadaljevanje učenja. Dobro zasnovan model, ki pa se je zaradi plura plastike zelo hitro postaral. Zmogel je kar nekaj akrobacij, ki so ga naredelile še bolj atraktivnega.

Tango
Model je narejen iz kit kompleta proizvajalca Aviomodeli. Kot nizkokrilni trenažni model za prehod iz visokokrilnih modelov, je odlično opravljal svojo nalogo. Lepo vodljiv in stabilen model je v zraku zmogel kar nekaj akrobacij. Podvozje tricikel je bilo enostavno za manevriranje po stezi in poletanje. Nekoliko večja hitrost pristajanja mi je na začetku delala nekaj preglavic, toda modela sem se kmalu privadil. Zaradi slabo utečenega motorja, mi je ta stalno nagajal, zato sem z modelom opravil kar nekaj zasilnih pristankov.
Tango
Trup iz plura plastike je bil pobarvan z barvnimi spreji, krila pa so bila prelepljena s samolepilno folijo, na kateri je bil s ploterjem iztisnen design. Celotna površina je bila prevlečena še s prozorno folijo, da je bila površina zaščitena pred gorivom in vlago. Ta kombinacija je bila seveda lepa za pogled, toda na teži modela se je pa kar pošteno poznalo. V zraku se ta odvečna teža niti ni preveč poznala, se je pa sčasoma začelo dogajati, da so se na površini, kjer je bila nalepljena folija, začeli tvoriti mehurji. Sprememba temperature in vlaga sta kljub zaščitni prozorni foliji naredili svoje. Zaradi tega sem se kmalu odločil, da to folijo odstranim in jo zamenjam z oracover folijo.
Tango
Barvno shemo sem zelo poenostavil, je bil pa učinek boljši. Model je nekaj prihranil na teži, pa tudi v zraku je bil bolje viden.
Na žalost pa tako pobarvan model ni dolgo letel. Nekega nedeljskega večera, ko smo počasi že pospravljali modele na stezi, sem naredil še en štart. Glavna pista v Lescah je bila že prazna in takrat je bilo najlepše leteti. Nad to pisto sem vadil hrbtni let in to seveda čim niže. Zaradi mirnega ozračja je bil model zelo ubogljiv, zato sem poskusil še z valjčkom na nizki višini. Za začetek sem želel izvesti valjček z zadrškom v hrbtnem letu, da lahko model popravim, če izgubi preveč višine.
Razbitine
To se je tudi res zgodilo, ko se je model obrnil na hrbet, je spustil nos. Seveda me je takoj zagrabila panika in sem nekoliko odklonil višino, morda je bil odklon premajhen in model se na to ni odzval in je še naprej silil z nosom navzdol. Višina se je že nevarno manjšala, zato je bilo treba takoj nekaj ukreniti. Prešinilo me je, da mogoče vlečem palico v nasprotno smer, sunkoma sem jo potegnil k sebi. Vse se je zgodilo tako hitro, da niti nisem mogel dojeti kaj je bilo. Šele pok, ki je prišel kmalu za sliko, me je streznil, da model ne bo več sposoben letenja. Čeprav niti ni bilo preveč trsk, pa so bili vsi detajli tako uničeni, da model ni bil več primeren za popravilo. Trup iz plura plastike je bil ves nalomljen, lepiti to nazaj pa je bilo skoraj nemogoče.

 

 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,696 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 219 Obiskovalci vceraj: 212 Obiskovalci na dan: Ø 293.67 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,123,336 Page views today: 607 Page views yesterday: 771 Page views per day: Ø 1,939.10 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 3,744 Your own page views: 8 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si