2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Moji modeli arrow Letalski modeli arrow 2R-104 Junior
 
2R-104 Junior Natisni

Junior v prostoru, kjer je danes delavnica
Razpon: 160 cm
Dolžina: 87,5 cm
Teža: 1,5 kg
Konstrukcija: klasična lesena
Finiš: barvanje z nitro barvami
Namen: Šolski jadralni model za učenje letenja. Model ni bil namenjen za vgradnjo pomožnega motorja, imel pa je vgrajeno kljukico za visoki štart. Ta kljukica se ni nikoli uporabila, saj sem se z modelom mučil le iz bližnjega hriba.

To je moj prvi jadralni model, s katerim sem prvič letel, oziroma poskušal leteti, z RV komando. Zaradi nedostopne balse je bil model narejen iz domačih materialov (smreka, tikov furnir) in zato tudi primerno težak. Načrt, ki je bil bolj skica kot to, sem dobil v enem starem Timu (letnik 20, št. 2) in ga primerno priredil po svojih zmožnostih.

Priprava na polet

Vse poskuse letenja sem opravljal iz bližnjega hriba, ki je imel v vznožju ogromno prostora za pristajanje. S svojim neznanjem pilotiranja sem toliko napredoval, da je model v ravnem letu dosegel dolžino kakšne 100 metrov. Ker je bil to za mene že kar velik uspeh, sem si zadal cilj, da model v zavoju vrnem čim bližje startni točki. Konec koncev se mi tudi ni ljubilo vsakič tako daleč po model. Tu so se pa pričele težave. Takoj, ko sem odklonil smerno krmilo (nagib ni bilo) se je model
Junior pred startom
nagnil in strmo spustil nos. Zaradi te hibe sem modelu v sredini odrezal krilo in ga s poliestersko smolo in kosom mate zalepil v večji V-lom.
Junior
Model je letel nekoliko bolj mirno, toda efekt v zavoju se je vedno ponovil. Nikogar nisem imel, da bi ga sploh lahko vprašal za nasvet in šele po veliko kreših sem ugotovil, da je treba v zavoju nekoliko potegniti za višino. To je bilo moje odkritje leta. Zavoji so sedaj kar lepo uspevali, čeprav model nikoli ni priletel nazaj.Zaradi veliko krešev je bil model že dokaj dotrajan, zato tudi ni več dobro letel. Kaj natančno se je kasneje z modelom dogajalo se niti ne spomnim, vem pa, da ga dokončno nisem nikoli razbil. Ker sem bil brez modela, si je bilo treba omisliti novega, ki bo boljši za učenje letenja.

 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,005 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 145 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,186 Page views today: 325 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 4 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 3,672 Your own page views: 1 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si