2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Vrabec model iz papirja
 
Vrabec model iz papirja Natisni
Model jadralnega letala iz papirja je lahko zelo zanimiv. Odlikuje se s hitro gradnjo, dostopnim materialom in lepim letenjem. Zaradi njegove velikosti ga lahko spuščamo tudi doma, če imamo kakšen večji prostor.

Izdelava je zelo preprosta, potrebujete pa le osnovno risarsko orodje in kos kartona, lahko tudi šeleshamerja. Najprej vse dele natančno prerišite na karton in pazite na število kosov. S flomastri in suhimi barvicami dele lepo pobarvajte in jih izrežite. Črtkane črte pomenijo, da je karton prepognjen.
Krilo je prepognjeno po sredini tako, da dobimo dvojno debelino papirja. Prepognjen del v vmesnem delu namažite z lepilom za papir in trdno zalepite. Enak postopek ponovite z drugim krilom in s trupom. Na trupu so s črtkanimi črtami označeni deli, kjer so posamezni kosi prilepljeni nanj. Krilo najprej nalepite na trup, zgornji del krila, ki se nadaljuje čez njega pa zlepite na drugo polovico krila. Krila morajo biti za nekaj stopinj dvignjena navzgor, kot smo vajeni pri vseh pravih letalih. To mu daje boljšo smerno stabilnost.
Smerni stabilizator prilepite najprej na eno stran trupa, drugi del pa na drugo in oba dela še med seboj. Višinski stabilizator je prav tako iz dveh polovic na vsaki strani, ki jih prilepite najprej med seboj in nato še na trup. Ker je papir dokaj mehak, med krilom in trupom na obeh straneh prilepite še dve opornici, ki bosta ojačali nosilnost krila. Tudi nekatera prava letala imajo opornice, jadralna letala pa so jih imela na začetku, ko še ni bilo dovolj gradiv za gradnjo močnih nosilcev. Na nos trupa prilepite po dva kosa uteži na vsako stran, ki ju prav tako izrežete iz kartona.
Model je tako narejen, sedaj pa ga je treba le še naučiti leteti. Če boste prve polete naredili zunaj, vedno model vržete proti vetru. Model dvignete nad glavo v vodoravnem položaju in ga narahlo vržete pod majhnim kotom navzdol. Če bo model dvignil nos in pridobil višino, nato pa pod strmim kotom priletel na tla, ste lahko model vrgli premočno ali pa ima premalo uteži na nosu trupa. Poskus ponovite večkrat in poskusite model zalučati manj močno. Če bo še vedno dvigal nos in nato pikiral na tla na nos trupa dodajte še nekaj kapic iz kartona za utež. Model, ki je lepo uravnotežen mora lepo drseti proti tlom. Lepše kot bo uravnotežen daljšo razdaljo bo preletel.
S prijatelji izdelajte več takšnih modelov in videli boste, da vsak nov model leti drugače, čeprav so si vsi enaki. Zaradi tega radi rečemo, da moramo model letala najprej naučiti leteti. Najlepši in najdaljši poleti so v brezvetrju, to pa je ponavadi zgodaj zjutraj in zvečer, ko sonce izgubi svojo moč in veter oslabi.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,343,695 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 132 Obiskovalci vceraj: 224 Obiskovalci na dan: Ø 296.91 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 8,994,849 Page views today: 304 Page views yesterday: 578 Page views per day: Ø 1,987.54 Page views per visitor: Ø 6.69 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 8,823 Your own page views: 14 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si