2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Vezan akrobatski model
 
Vezan akrobatski model Natisni
Vezan model
Pred vami je načrt za zabaven model, s katerim boste lahko izvajali tudi akrobacije. Privezanega na vrvici boste vrteli okoli sebe in z njim izvajali figure, kot jih zmorejo tudi pravi vezani modeli. Za izdelavo potrebujete le kos vezane plošče ali lesa debeline 8 mm, debelejši karton, vrvico dolžine okoli 4 metre in nekaj vijakov.

Iz lesa izrežite trup in ga lepo pobarvajte, iz debelejšega kartona pa krila in oba stabilizatorja.
Vezan model
Na trup jih prilepite z lepilom za les, krilo pa lahko utrdite še z majhnimi žičniki. Eliso izdelajte iz smrekove deščice 70x10x8 mm, ki ji na sredini zvrtate luknjico premera 3 mm, nato pa z nožem in brusnim papirjem poševno obdelajte oba kraka. Pazite, da bosta nagiba kraka v nasprotnih straneh. Na trup jo pritrdite z lesnim vijakom, na katerega nanizajte še podložko. Vijak privijte le toliko, da se bo elisa lepo vrtela če pihnete vanjo. Podvozje ukrivite iz jeklene žice debeline 2 mm in ga z lesnim vijakom pritrdite na spodnji del trupa. Kolesa lahko uporabite od odslužene igrače, ali pa jih izrežete iz vezane plošče. Za ostrogo, namesto zadnjega kolesa, pribijte žičnik, mu odščipnite glavico in s kleščami ukrivite. Na trup malo pred težiščem ob strani privijte lesni vijak in nanj trdno privežite vrvico. To vrvico peljite po krilu in jo na koncu utrdite še s trakom iz kartona. Desničarji boste model lažje vodili v smeri nasproti urinega kazalca, levičarji pa v smeri urinega kazalca, zato že na začetku vrvico pritrdite na pravo stran modela.
Pred prvimi poleti preverite težišče in po potrebi na prednji del trupa pritrdite kakšno utež. Model spuščamo tako, da primemo vrvico kakšen meter od modela in zavrtimo okoli sebe. Ko model poleti počasi daljšajte vrvico, pazite le da je roka iztegnjena in vrvica lepo napeta. Model bo lepo krožil okoli vas in z nekaj vaje vam bo uspelo lepe akrobacije in celo pristanek. Mogoče bo model na začetku z nosom silil navzgor, v tem primeru v nos trupa dodajte utež, v nasprotnem primeru pa jo odvzemite.
Elisa se bo zaradi hitrosti med letom vrtela in ustvarjala določen upor, ki je potreben za lepo izvajanje akrobacij. Vrtenje elise in njen zvok pa ustavrita zelo realno sliko letala.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,698 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 221 Obiskovalci vceraj: 212 Obiskovalci na dan: Ø 293.67 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,123,349 Page views today: 620 Page views yesterday: 771 Page views per day: Ø 1,939.10 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,965 Your own page views: 14 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si