2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Papirnati enokrilec
 
Papirnati enokrilec Natisni
Vsi imamo radi preproste enokrilce, ki ne zahtevajo izrazitega napora pri delu, in so hitro pripravljeni za polet. Model na načrtu ima obliko črke V, narejen pa je iz tršega papirja. Ker je izdelava zelo preprosta, ne bi smela delati težav tudi najmlajšim, ki se prvič lotijo izdelave letečega modela. Načrt je narisan v merilu 1 : 2, kar pomeni, da ga je potrebno prerisati še enkrat večje. To lahko naredite kar na karton, iz katerega boste izdelali model, ali pa si naredite šablone, po katerih boste lahko hitro izdelali veliko takšnih modelov. Oblika krila A zelene barve se nadaljuje tudi pod delom B, zato bodite pozorni na njegovo obliko pri prerisovanju.

Narisane ali občrtane dele po šabloni natančno izrežite in jih sestavite. Najbolje je uporabiti olfa nož, s katerim ob kovinskem ravnilu natančno izrežete dele. Pa pazite, tega ne smete delati na mizi! Za podlago uporabite leseno deščico ali star časopis. Zlepite jih z lepilom za papir in za nekaj časa obtežite na ravni podlagi. Ko se lepilo posuši, s hrbtno stranjo olfa noža narahlo potegnite po črtkanih črtah, da boste papir laže upogibali. Repa zapognite navzgor za 90°, krilca pa za 17 mm na zadnjem robu. Pazite, da bosta obe krilci zapognjeni navzgor pod enakim kotom. Od prednjega roba nazaj si na razdalji 72 mm narišite črno piko, ki predstavlja težišče. Površino lahko pobarvate po svojem okusu, vendar ne uporabljajte vodnih barvic, ker ukrivijo papir. Najbolje je uporabiti flomastre, ki imajo tudi zelo močne in čiste barve. Model spredaj obtežite s koščkom svinca ali pločevine in to toliko, da ko ga s prsti podpremo v točki težišča, stoji vodoravno. Model je tako pripravljen za polet.
Če ste bili pri izdelavi natančni, bi moralo krilo lepo poleteti že pri prvem poskusu. Model s palcem in kazalcem primite na sredini od zadaj in ga vrzite vodoravno predse. Če model spusti nos in kmalu trešči ob tla, ima na nosu preveč svinca. Če pa se model dvigne in nato hitro pade na tla, morate svinec dodati. Ne obupajte prehitro, saj je ponavadi potrebno več poskusov, da se naučite vreči model pravilno. Naš enokrilec lepo leti tudi v vetru, zato ga lahko spuščate tudi zunaj.
Če nimate pri roki dovolj velikega kosa tršega papirja, lahko uporabite šeleshamer, vendar je ta premehak za tako velik model. Težavo rešite tako, da modela ne povečate, pač pa uporabite kar takšno velikost, kot je narisana na načrtu. Model prav tako dobro leti, je pa res, da ne dosega takšnih daljav, kot njegov večji brat. Za utež lahko uporabite kar tri ali štiri kovinske sponke za papir, ki jih preprosto nataknete na nos enokrilca.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,010 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 150 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,237 Page views today: 376 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 9,404 Your own page views: 44 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si