2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Model letala Piper Pa 18 Super cub
 
Model letala Piper Pa 18 Super cub Natisni
Letala Piper pri nas srečamo skoraj na vseh športnih letališčih, njihova naloga pa je učenje pilotiranja in vleka jadralnih letal. Zaradi svoje enostavne škatlaste oblike je primeren za gradnjo modela. S pomočjo tega načrta si lahko izdelate ličen model, ki bo krasil vašo polico. Ker ima model kar veliko različnih sestavnih delov, pa je primeren predvsem za modelarje, ki imajo že nekaj izkušenj z rezanjem vezane plošče.

Dele prerišite na vezano ploščo debeline 3 mm ali debelejši karton in pazite na količino
posameznih delov. Z modelarsko žagico jih natančno izrežite in obrusite. Sestavljati začnete najprej trup letala, spoje pa lepite z belim mizarskim lepilom za les. Najprej zlepite obe stranici trupa in rebra, ki se nahajajo v notranjosti. Robove lepo polkrožno obrusite, okrogline na nosu pa izdelajte iz furnirja ali kartona. Na trup prilepite vse repne površine in podvozje. Kolesa nataknete na žico debeline 1,5 mm tako, da se prosto vrtijo.
Žico ukrivite po načrtu, ki predstavlja vzmetenje, na modelu pa zelo ojača podvozje. Eliso izrežete iz vezane plošče in oba kraka poševno obrusite, kot na pravi elisi. V prednje rebro trupa vlepite vijak M4x15, nanj nataknite podložko, eliso in utrdite z zaprto matico M4. Elisa se mora prosto vrteti.

Na trup prilepite še krila pod rahlim kotom navzgor in jih utrdite z opornicami, ki jih na konceh obrusite pod kotom, da lepo ležejo na površino. Iz prozorne plastike izdelajte še zasteklitev kabine in jo prilepite s kontaktnim lepilom. Prozorno plastiko najlažje dobite z razrezom plastične steklenice.
Površino trikrat prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom.
Po prvih dveh nanosih laka površino obrusite s finim brusnim papirjem, tako dobite res gladko in sijočo površino modela.

Če bi radi iz modela naredili več, v trup lahko pritrdite majhen elektromotor iz odslužene
igrače in na njegovo os pritrdite eliso. Eliso na os zalepite, da sem med vrtenjem ne bo snela. Na sredini krila privijte majhen lesni vijak in nanj privežite vrvico, ki jo pritrdite na vejo drevesa. Motorček povežite z baterijo, ki jo lahko privežete kar na vrvico, na katero je privezan model. Tako bo čim manj motila izgled modela. Za lažje rokovanje si med motorčkom in baterijo povežite še stikalo. Prižgite motor in model rahlo sunite v krožni let. Daljša kot bo vrvica večji krog bo opisoval model. Kako hitro in koliko časa bo model tako krožil pa je odvisno od kapacitete baterije in od moči elektromotorja.

  Pdf oblika za tiskanje
Kit komplet
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,455 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 25 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,282 Page views today: 86 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 15,133 Your own page views: 28 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si