2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Metulj na gumo
 
Metulj na gumo Natisni

Metulji živijo na vseh kontinentih, razen na Antarktiki. Skupaj je opisanih že nad 150.000 vrst dnevnih in nočnih metuljev. V Sloveniji so do sedaj opisali približno 180 vrst dnevnih metuljev in 1200 vrst nočnih metuljev. Ali ste vedeli, da je povprečna življenjska doba metuljev le okoli 2 tedna?
Iz tršega papirja in nekaj koščkov lesa pa si lahko izdelate svojega pisanega metulja, ki bo popolnoma sam letal nad travnikom. Za pogon uporablja navito gumo, ki vrti vijak in tako metulja dvigne v zrak.

Najprej si naredimo trup iz papirnate cevi. Na okroglo cev ali kos lesa premera 15 do 20 mm navijemo tri plasti tršega papirja (šeleshamer) in ga zlepimo z lepilom za papir. Pazimo, da papirja ne zalepimo na cev. Tako dobljeno papirnato cevko snamemo s šablone in z ostrim olfa nožem na vsaki strani naredimo po dve zarezi, v kateri bosta vstavljeni dve leseni letvici. Spodnja naj ima dimenzije 5 x 5 mm, zgornja pa naj bo širša – približno 10 mm. Na zgornji letvici v sredini zvrtajte majhno luknjo premera 1,5 mm in skoznjo porinite kovinsko žico premera 1 mm. To žico ukrivite, kot je prikazano na risbi. Spodaj ima zanko, na katero boste nataknili gumo, zgoraj pa zatič, da se ne bo prosto vrtela. Žico z ukrivljeno zanko porinite skozi zgornjo letvico, nanjo vstavite majhno kroglico in nato še skozi nosilec propelerja. Sedaj žico ukrivite nazaj in zataknite v nosilec propelerja. Za kroglico lahko uporabite perlo, kakršno uporabljajo pri šivanju oblek.
   Nosilec propelerja naredite iz koščka lesa dimenzij 30 x 15 x 10 mm. Na vsakem koncu zarežite utor po diagonali približno 1 cm globoko. Pazite, da bosta utora zarezana nesimetrično. V ta utora  vlepite dva kraka propelerja, ki ju izdelate iz tršega kartona.

   Tudi krila metulja so iz tršega papirja, z lepilom za papir ju nalepite na trup. Da bo spoj trdnejši, si pomagajte z dvema papirnatima trakovoma, ki ju na vsaki strani prilepite na spoj med trupom in krilom. Krila lahko tudi pisano pobarvate, vendar ne uporabljajte vodnih barv, ker bo papir nabrekel in se nagubal. Najbolje je uporabiti flomastre.
   Za pogon uporabljamo gumo, vendar mora biti pravilno izdelana. Uporabimo tanke gumijaste trakove, ki jih spojimo v šop in pritrdimo na zgornjo kljukico. Na spodnji strani mora ta guma gledati ven za približno 3 cm in jo lahko nataknete na spodnjo letvico. Zdaj lahko motor že navijete. Propeler vrtite z roko v nasprotni smeri, kot se bo potem vrtel. Ko boste začutili, da je guma že dovolj trda, metulja dvignite nad glavo in ga navpično vrzite navzgor. Propeler se bo začel vrteti in dvigovati metulja v višave.
   Ker je izdelava zelo preprosta, si lahko naredite tudi metulja drugačnih oblik, ali pa mu prilepite več kril. Zanimivo je, kako oblika vpliva na sam let metuljčka. Za boljšo stabilizacijo lahko iz trakov papirja zlepite verigo, ki jo prilepite na rep metulja. Trakovi naj bodo veliki 5 do 10 x 60 mm. Z lepilom za papir zlepite en prstan in nato naslednje trakove nanizajte tako, da dobite verigo. Pazite le, da bo teža čim manjša, saj bo le tako metuljček res dobro letel.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,010 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 150 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,233 Page views today: 372 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,735 Your own page views: 41 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si