2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Jastreb
 
Jastreb Natisni
Jastreb
Slovenci imamo zelo bogato letalsko zgodovino, kar dokazuje tudi veliko število lastnih letal slovenskih konstruktorjev. Eno najbolj znanih letal je tudi t. i. »Jastreb«, ki ga je izdelovala tovarna Letov v Ljubljani, skonstruiral pa ga je Ivo Šoštarič. To letalo je prvič poletelo leta 1946, konstrukcija pa je bila v celoti lesena. Letalo je bilo namenjeno za šolanje pilotov in je zmoglo tudi nekaj akrobacij.
Model tega letala si lahko naredite tudi sami iz lepenke, debeline 2 mm. Pazite, da je ne boste zamenjali s kartonom, ker je ta pretežak. Lepenko prepoznate po tem, da ima v sredini prilepljen valovit papir, ki ji daje trdnost in znižuje njeno težo. Najprej odrežite obliko trupa, ki ji na nosu izdolbete luknjo za utež. Na prednjem delu trupa po obeh straneh prilepite dve oplati, prav tako iz kartona. Za lepljenje uporabite prozorno lepilo za papir, dobro pa je tudi belo lepilo za les, le dlje se suši. Izrežite še smerni in višinski stabilizator ter ju pod pravim kotom prilepite na trup. Iz lepenke izrežite tudi obe polovici krila in pazite, da bo valovit papir v sredini potekal vzdolž razpetine krila. Taka postavitev kartona zelo ojača krilo proti upogibanju. Z alkoholnim
Nacrt Jastreba
flomastrom na krilo narišite podrobnosti, kot so zakrilca, spoj krila in zračne zavore. Obe krili na sredini zlepite skupaj pod kotom. Eno krilo postavite na ravno mizo, drugo pa prilepite zraven in na koncu podložite krilo, ki naj bo od mize dvignjeno za 5 do 6 cm. Ko se lepilo dobro posuši, krilo prilepite na trup. V pomoč naj vam bo risba, ki prikazuje model od spredaj. Krila na spodnji strani še dodatno podprite z dvema opornicama iz lepenke.
Na načrtu je pod krilom narisana puščica, ki ponazarja točko težišča modela. Ko model v teh točkah položite na prste, morata biti prednji in zadnji del modela enako težka. Ker je na začetku zadnji del veliko težji od prednjega, morate v nos trupa, kjer se nahaja luknja za uteži, vstaviti nekaj svinčenih kroglic, ki se uporabljajo v ribištvu za uteži trnka. Te kroglice vstavljajte v nos toliko časa, da bo težišče na pravem mestu. Sedaj lahko model že preizkusite. Dvignite ga nad glavo in blago zalučatje v vodoravni smeri proti vetru.Letalo mora lepo zajadrati. Če se nos modela dvigne in nato takoj spusti, ga poskusite zalučati manj močno. Če tudi v tem primeru letalo dvigne nos, dodajte še eno svinčeno kroglico v nos modela. To poskušajte toliko časa, dokler letalo lepo ne zajadra. Ko bo v nekaj poskusih lepo jadralo, v luknjo za uteži kapnite nekaj lepila, da se svinčene kroglice zlepijo skupaj.
Letalo lahko pobarvate po svojem okusu, čeprav je barva kartona ravno pravšnja. Tako je bilo pobarvano tudi pravo letalo. Ker je imelo oglat trup v obliki raztegnjenega šestkotnika, na trup lahko narišete tudi robove oplat.
 
Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,338,479 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 36 Obiskovalci vceraj: 199 Obiskovalci na dan: Ø 297.56 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 8,977,948 Page views today: 85 Page views yesterday: 1,716 Page views per day: Ø 1,995.92 Page views per visitor: Ø 6.71 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,329 Your own page views: 32 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si