2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Letala arrow Jadralni model
 
Jadralni model Natisni
Jadralni model
Ta načrt zahteva nekoliko več časa za izdelavo. Čeprav za izdelavo potrebujete razmeroma malo materiala, boste za kos balse in japonskega papirja morali obiskati kakšno modelarsko trgovino. Naj vas potolažim, da balso lahko nadomestite s kartonom, japonski papir pa s svilenim.
   Iz vezane plošče izrežite najprej nos trupa, ter vanj zalepite smrekovo letvico 8x4 mm, dolgo 25 cm, ki je obrušena tako, da se na koncu stanjša. Iz balse 1,5 mm izrežite mizico za krilo, višinski stabilizator in smerni stabilizator. Vse dele prilepite in učvrstite z bucikami in lepilnim trakom. Ko se lepilo posuši, robove lepo obrusite.
Krilo za model

  Krilo najprej narišite v naravni velikosti, saj je v načrtu narisana le ena polovica. Ta načrt pritrdite na mehkejšo ravno desko in z bucikami pritrdite smrekovo letvico 4x5 mm. Iz balse debeline 1,5 mm izrežite 15 enakih reber in jih nanizajte na letvico. Spoje lepite z belim mizarskim lepilom. Z bucikami pritrdite še prednjo in zadnjo letvico. Iz balse 1,5 mm izrežite dve uški in ju pod kotom prilepite na konce krila tako, da je zadnji rob dvignjen za 5 cm. Špranjo, ki nastane med rebrom in uško, zapolnite s kosom balse, ter vse skupaj lepo obrusite. Preverite, da krilo ni zvito ali krivo.
Trup za model

  Krilo prekrijte z japonskim ali svilenim papirjem ter ga na površino prilepite z brezbarvnim nitro lakom. Papir položite na krilo ter ga po robovih premažite z lakom. Porozna površina papirja popije lak in se prilepi na podlago. Ko se lak posuši, papir navlažite z vodo in počakajte, da se papir posuši in lepo napne. Ko je napet, ga narahlo še trikrat prelakirajte z nitro lakom. Krilo na trup pritrdite z elastiko.
  Sestavljenemu modelu preverite težišče, ki se nahaja 25-30 mm za prvim robom krila. Model v teh točkah postavite na prste; sprednji in zadnji del mora biti enako težak. Če je kateri del lažji, prilepite utež, najbolje kakšno kovinsko podložko ali matico.
  Model spuščajte v lepem in mirnem vremenu.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,084 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 194 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,166 Page views today: 792 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 10,792 Your own page views: 43 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si