2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Kit kompleti arrow Starinski avto
 
Starinski avto Natisni
Starinski avto
KIT komplet starinskega avtomobila
Model starinskega avtomobila je prav gotovo izziv za vsakega modelarja začetnika, ki se še privaja na delo v modelarstvu. Čeprav je model namenjen predvsem kot statični model, ki bo krasil vašo polico v sobi, pa je končni videz odvisen od natančnosti izdelave. Deli so zrezkani na CNC stroju, kar omogoča, da se deli med seboj lepo prilegajo.
Vsebina Kit kompleta
Vsebina Kit kompleta
Večina delov je zrezkana iz topolove vezane plošče debeline 3 mm, blatniki in ukrivljeni deli karoserije pa so iz furnirja. Za hitrejše delo lahko uporabite redko sekundno lepilo ali pa belo lepilo za les.
Na podnožje 1 najprej prilepite dela 2 in pazite, da sta lepo ravna. Nato pričnete z lepljenjem karoserije. V utor na podnožju vstavite dele 3, 8 in 8a ter jih zalepite. Zgornja robova na delih 3 poševno obrusite, da se ravnina sklada z nagibom dela 8 in 8a. Preko teh delov nalepite furnir dimenzij 60x58 mm tako, da letnice tečejo v smeri upogibanja.
Najprej zlepite podvozje
Najprej zlepite podvozje
Če boste uporabili tanjši furnir debeline 0,6 mm, je najbolje, da le tega zlepite iz dveh plasti tako, da so letnice med seboj vzporedne. Zalepljeno oplato pokrova motorja sedaj po robovih lepo obrusite.
Sestavite pokrov motorja
Sestavite pokrov motorja
Sprednji in zadnji rob naj bosta ostra, stranska robova pa malo polkrožna. Na hladilnik motorja nalepite okvir 9 tako, da bo na vseh straneh enakomeren rob. Na del 8 pa armaturno ploščo 7. Sedaj lahko vstavite tudi obe stranici 4 in zadnjo steno 27. Preko teh delov, enako kot pri pokrovu motorja, zalepite furnir dimenzije 72x54 mm.
 
Zalepite furnir in ga obrusite
Zalepite furnir in ga obrusite
Sedeže zlepite iz treh delov 18 ter dveh delov 19 in 20. Ko je lepilo suho, robove polkrožno obrusite in sedeže zalepite na svoje mesto.
  Na podnožje prilepite še vse štiri oblike blatnikov 5 in 6. Iz furnirja izrežite obliko ščitnikov za blatnike 13, 14, 15 in pazite na smer letnic.
Dodajte armaturno ploščo in hladilnik
Dodajte armaturno ploščo in hladilnik
Te ščitnike zataknite z robom na podnožje in jih ukrivite čez rebra. Spoj zalijte s sekundnim lepilom in malo počakajte, da lepilo prime. Prednji in zadnji ščitnik povežite s ščitnikom 14 in počakajte, da se lepilo dobro posuši.
  Prostor za prtljago, ki je v obliki valja, zlepite iz dveh krogov 25 in furnirja dimenzije 54x62 mm. Pri tem uporabite samo en sloj tankega 0,6 mm debelega furnirja, ki je na zunanji strani prelepljen z lepilnim trakom, ki preprečuje, da bi se furnir pri krivljenju prelomil. Na rob furnirja najprej prilepite oba dela 25 in, ko se lepilo posuši, začnite počasi ukrivljati furnir.
Robove obrusite
Robove lepo obrusite
Najlepše se furnir ukrivi, če ga na notranji strani po celi površini predhodno namažete z belim lepilom za les. Belo lepilo vsebuje vodo, ki navlaži furnir in tako postane bolj upogljivo in manj dovzetno za lomljenje. Ko je furnir navit v valj, le tega po robovih trdno pritrdite z lepilnim trakom in počakajte, da se lepilo dobro posuši. Kasneje lepilni trak odstranite in robove polkrožno obrusite.
Sestavite stranice
Sestavite zadnje stranice
Ta del nalepite na model tako, da se spoj furnirja nahaja v notranjosti modela.
  Luči izdelajte iz dveh nosilcev 11 in žarometov 12, ki ju nalepite na nosilec lepo na sredino. Obe luči zalepite v utore na delih 2 in pazite, da sta lepo poravnani. Skozi prednji luknjici na delih 2 vstavite še leseno paličico 29 premera 3 mm, ki predstavlja prednji odbijač.
 
Zaprite zadnji del in zalepite blatnike
Zaprite zadnji del in zalepite blatnike
Skozi luknjico na armaturni plošči 7 poševno zvrtajte luknjico premera 2 mm še skozi del 8 in vanjo prilepite kos jeklene žice premera 2 mm. Na to žico prilepite še krmilo 21. Na zunanjo stran karoserije, kjer se nahaja krmilo prilepite še ročici 16 in 17 za ročno zavoro in menjalnik. V utore armaturne plošče zalepite še okvir vetrobranskega stekla 10 in za sedeže še nakazan pokrov zadnjega dela 26.
 
Dodajte luči, odbijač in notranjost kabine
Dodajte luči, odbijač in notranjost kabine
Za model potrebujemo 5 koles, ki so sestavljena iz petih delov. Na platišče 22 iz obeh strani prilepite dva kolobarja 23, ki predstavljata gumiran del kolesa. V sredino pa še po dva kroga 24 in sicer vsakega na svojo stran. Tako zlepljena kolesa je potrebno lepo obrusiti, in ker je ročno brušenje dokaj neučinkovito, si lahko pomagamo s trikom. V luknjico v osi kolesa s sekundnim lepilom prilepite jekleno žico premera 2 mm in dolžine okoli 3 cm. Lepilo se mora dobro posušiti. To os sedaj vpnete v vrtalni stroj, le tega pa naj pomočnik trdno drži. Na blok lesa prilepite brusni papir in med vrtenjem kolesa lahko zelo natančno obrusite vse robove kolesa, ki naj bodo lepo polkrožni. Pri tem delu ne imejte velikih vrtljajev in ne pritiskajte preveč. Ko je kolo lepo obrušeno, jekleno žico, ki je nalepljena v osi, nekoliko segrejete pod plamenom in lepilo bo popustilo. Žico s kleščami izvlečete in počakajte, da se odprtina ohladi. Kolesa sedaj nalepite na osi 28 iz jeklene žice premera 2 mm, ki jih vstavite skozi odprtine na delih 2. Kolesa se morajo prosto vrteti. Peto, rezervno kolo pa prilepite na zadnji pokrov karoserije.
Notranjost kabine
Notranjost kabine
Prednji del
Prednji del
Kabina od spredaj
Kabina od spredaj

  Model starinskega avtomobila je tako skoraj narejen, potrebno ga je še lakirati. Lakirate s prozornim razredčenim nitro lakom v treh plasteh. Po vsakem nanosu laka počakajte, da se dobro posuši in površino zgladite s finim brusnim papirjem. Tako lakirano gladko površino lahko tudi barvate, vendar ima model, ki je lakiran samo z brezbarvnim lakom večjo vrednost. Topolova vezana plošča ostane lepo svetla, furnir pa potemni in dobimo različne odtenke modela, ki ga poživijo.

Cena KIT kompleta: 24,90 EUR (cena vsebuje DDV)

Načrt za samograditelje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,239 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 232 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,941 Page views today: 684 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 17,255 Your own page views: 49 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si