2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo
 

Letalstvo na Gorenjskem in Alpski Letalski Center Lesce Bled Natisni

Naslovnica knjige
Izšla je nova knjiga avtorja Franceta Primožiča

Letalstvo na Gorenjskem in Alpski Letalski Center Lesce Bled

- 300 strani
- format 22 x 30 cm
- trda vezava
- preko 900 slik
- tretjina knjige barvni tisk
- dve tretjini črnobelo

Cena: 25 EUR

Čudovita knjiga, ki opisuje zgodovino letalstva na Gorenjskem, od prvih letal pa vse do danes. Začetki segajo v čas 90 let nazaj, ko so se na Gorenjskem nebu pojavila prva letala. Vse skupaj se je začelo jeseni leta 1917, ko je avstro-ogrska vojska v sodelovanju z nemško zaveznico pripravljala 12. ofenzijo na soški fronti. Predvideli so tudi uporabo letal, ki je imelo posledico urediti več vzletišč po skoraj celi Sloveniji.
Knjiga nas čudovito popelje skozi čas prve in druge svetovne vojne, začetku športnega letalstva in opisi posameznih aeroklubov, ki jih danes ni več. Od ustanovitve naprej, avtor natančneje opisuje aeroklub Alpski Letalski Center Lesce Bled, ki je še danes največje športno letališče v Sloveniji.
Pregled dogodkov zajema vse letalske panoge; od modelarstva, samogradnje, jadralnega letenja, motornega letenja in padalstva. Največji poudarek je na jadralnem letenju in padalstvu, kateri disciplini sta skozi čas dosegli največje dosežke in tudi rekorde v svetovnem merilu.

V jadralnem letenju so opisane celotne zgodbe jadralnih pilotov pri prvih 300 km trikotnikih pa vse do današnjih izkušenj Boštjana Pristavca pri letenju v Afriki. Zelo zanimivo branje, saj nas zgodba popelje prav v središče dogajanja iv pilotovo kabino in njegove odločitve.
Padalstvo je bilo v Lescah že zelo zgodaj prisotno in s tem tudi uspehi naših prvih padalcev, kakor tudi naše reprezentance. Seveda je bilo tudi nekaj rekordov. V knjigi tudi ne manjka zgodbe, kako sta Janez Brezar in Silvo Orožim prva skočila s padalom na Kredarico.

Ne manjka tudi poglavje o amaterski gradnji letal, ki je na Gorenjskem zelo bogata. Opisane so zgodbe gradnje letal amaterjev, podjetij in gradnje replike Rusjanove Ede. Lepo je opisan tudi začetek proizvodnje jadralnih letal v tovarni Elan v Begunjah in nastanek zasebnih podjetij,
ki se ukvarjajo z letalstvom, bodisi z gradnjo, servisiranjem ali pa komercialnim letenjem.
Z vsemi tehničnimi podatki, risbami in kratkim opisom so opisana tudi vsa letala, ki so kdaj letela v Lescah.  Vseh 57 letal je razvrščenih po vrstnem redu. Ne manjkajo tudi nesreče in opis vseh vidnih letalcev, ki so kdaj delali v Alpskem Letalskem Centru. Opisane so tudi službe v civilnem letalsvu kot je Kontrola zračnega prometa Slovenije in Letališče Ljubljana. Na koncu knjige pa nas čaka še zbirka podatkov športnih dosežkov.
Skratka, knjiga ne sme manjkati na polici vsakega letalskega navdušenca. Vsebina knjige nas lahko spomni, da smo na naše letalske korenine lahko zelo ponosni.

Naročilo knjige

 
 
 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,375,689 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 86 Obiskovalci vceraj: 216 Obiskovalci na dan: Ø 294.12 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,103,565 Page views today: 316 Page views yesterday: 575 Page views per day: Ø 1,946.31 Page views per visitor: Ø 6.62 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,443 Your own page views: 70 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si