2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Jaslice arrow Velike jaslice na prostem
 
Velike jaslice na prostem Natisni
Prav gotovo vsi občudujete velike jaslice, ki jih je vsako leto več. Nihče pa prav gotovo ni pomislil, da jih z malo truda in domiselnosti lahko naredite tudi sami. Kot kulisa narejene figure na kartonu postavite v votlino, ki jo naredite iz leskovih vej in prekrijete s smrekovimi vejami. Znotraj postavite svečo ali novoletne lučke. Zvečer bo pogled na take jaslice prečudovit, še posebej, če votlino izdelamo preden nanjo pade sneg.

Za izdelavo potrebujete le nekaj lepenke, ki jo dobite iz večjih škatel. V trgovinah povprašajte, če imajo kakšno večjo kartonsko škatlo odveč in jo previdno razrežite z olfa nožem. Pazite na prste, rezilo noža je neverjetno ostro, rana pa globoka in pekoča. Glede na velikost kosov lepenke in vaših želja si zamislite končno velikost figur. Na lepenko si z navadnim svinčnikom narahlo narišite mrežo kvadratkov. Velikost kvadratkov določite glede na velikost figur s pomočjo seznama na načrtu. Kvadratke označite s črkami in številkami, kot je na načrtu, in z navadnim svinčnikom začnite prerisovati vsak kvadratek posebej. Vsako figuro narišite na svoj kos lepenke, jo obrobite z debelim črnim flomastrom in z radirko zbrišite pomožne kvadratke. S škarjami ali olfa nožem previdno izrežite figure. Z vodenimi barvicami jih pobarvajte, kot je prikazano na načrtu. Lahko si zamislite tudi svoje kombinacije barv.
Na zadnji strani figur prilepite ojačitvene letvice, kot je prikazano na načrtu. Velikost letvic prilagodite svojim možnostim, če pa jih nimate na voljo, lahko uporabite tudi ravne leskove palice. Tretja letvica, ki jo zataknete pod stičišče prvih dveh letvic, deluje kot noga, da figura trdno stoji.

Tako narejene figure lahko z malo domišljije postavite kjerkoli. Lahko naredite tudi votlino. Naberite nekaj daljših leskovih palic. Najdaljšo palico zapičite v tla pod kotom in jo ukrivite v lok ter zapičite še na drugi strani. Če vam ni uspelo dobiti tako dolge palice, kot jo potrebujete, lahko dve z vrvico zvežete skupaj. Krajše palice na zadnji strani zapičite v zemljo in jih privežite na lok. Ko je ogrodje dovolj močno, položite na palice smrekove veje. Vej naj bo toliko, da dobite občutek votline. Na notranji strani napeljite na veje božične lučke. Za pomoč poprosite starejše, saj so lučke pod napetostjo. Če postavljate jaslice daleč od hiše, kjer ni elektrike, lahko hlevček razsvetlite z baterijo ali z zaprto svečo.
V tako pripravljeno votlino postavite figure in velike jaslice so narejene. Najlepši pogled na takšne jaslice je takrat, ko čez smrekove veje zapade sneg in lučke osvetljujejo figure od spredaj. Ne uporabljajte lučk, ki migetajo, lepše in bolj naravno je, če stalno svetijo. Iz kartona lahko izrežete tudi zvezdo repatico, ki jo pritrdite na vrh votline. Bolj vešči risanja pa si lahko omislite tudi nekaj ovac ali pa morda kar celo čredo. Še bolje pa je, če k izdelavi takšnih jaslic povabite prijatelje. Delo bo  šlo hitreje in v prazničnem razpoloženju.
Zvečer, ko se stemni, je pogled na takšne jaslice res čudovit in bo prav gotovo privabil marsikateri pogled in občudovanje. Vaš trud bo poplačan.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum





Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,084 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 194 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,160 Page views today: 786 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,959 Your own page views: 37 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si