2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Jadralna letala
 
Jadralna letala
Kavka - Čavka Natisni
Kavka
Leto izdelave:
1940, amaterska izdelava
Konstruktor: ing. Ivo Šoštarič
Konstrukcija: lesena
Razpetina: 12,75 m
Dolžina: 6,60 m
Namen: šolsko jadralno letalo

Preberi več...
 
Štorklja - Roda Natisni
Štorklja - Roda
Leto izdelave:
1946, UTVA Pančevo
Konstruktor: ing. Ivo Šoštarič
Konstrukcija: kovinska, lesena
Razpetina: 12,75 m
Dolžina: 6,6 m
Namen: šolsko jadralno letalo

Preberi več...
 
Inka Natisni
Inka
Leto izdelave:
1937 – 1938, amaterska izdelava
Konstruktor: dr. ing. Anton Kuhelj
Konstrukcija: lesena
Razpetina: 12,32 m
Dolžina: 6,30 m
Namen: šolsko jadralno letalo
Preberi več...
 
Vrabec Natisni
Vrabec na Blokah junija 1946
Vrabec na Blokah junija 1946
 
Rzihovo letalo Natisni
Prvo na Slovenskem zgrajeno brezmotorno letalo, ki je letelo za Kanetovimi, je skonstruiral in zgradil mladi plemič češkega rodu, Oskar pl. Rziha. Jeseni 1909 se je po odsluženem vojaškem roku vrnil domov v Maribor, kjer je pozimi 1909/10 zgradil svoje brezmotorno letalo, dvokrilca z višinskim krmilom na višinskem stabilizatorju v repu. Ker je graditelj precej tehtal, je poskrbel za zadostno nosilno površino, ta je merila 20 m2 in je ob lahki gradnji iz lesa in platna omogočala, da se je letalo obdržalo v zraku že pri hitrosti dobrih 20 km na uro. Najbližje terene, primerne za letenje, je našel pri Kamnici, kjer so s konjsko vprego prepeljali letalo na hrib, potem pa so ga s pilotom vred potisnili na vozičku po strmini. Ko je bila hitrost primerna, je letalo vzletelo, voziček pa se je sam kotalil dalje.

Preberi več...
 
Bloudkovo letalo Natisni
Z gradnjo brezmotornega letala je slovenski pionir Stanko Bloudek začel serijo svojih letal, od katerih so bila naslednja štiri motorna. Zgradil naj bi ga leta 1910 s prijatelji in zlasti ob pomoči inž. Pantoflička, kasnejšega vodilnega konstruktorja v Škodovih tovarnah. Sam Bloudek je kasneje pisal, da je bilo to letalo zgrajeno že leta 1909, vendar se je pri spominskem navajanju datumov pogosto motil, čeprav praviloma v svojo škodo (navajal je prepozne letnice). Njegovo prvo letalo sodi verjetneje v leto 1910; najbrž je šlo za velik model, katerega se je dalo med kratkim poletom oprijeti - torej za ročno drsno letalo, podobno Kanetovim.

Preberi več...
 
Peterneljevo letalo Natisni
Viljem ali Vilko Peternelj iz Cerknega je zgradil svoje brezmotorno letalo najverjetneje v letu 1911. Nastajalo je v mizarski delavnici pri Planincu v presledkih, ko je med bivanjem na tujem prihajal domov. Tedaj se je že šolal za pilota v Berlinu in je od tam prinesel zamisel za svoje letalo. Peterneljevo brezmotorno enokrilno letalo je bilo ramenokrilec z razpetino okoli 6 m in globino kril okoli 1 m. Polovici kril sta bili pritrjeni ob rob trupa in se na sredi nista stikali, ampak je bil med njima prostor za pilota. Menda sta bili proti koncu zavihani nekoliko navzgor. Trup je bil z repom nekaj daljši od razpetine, repne površine so bile klasične. Iz lesenega ogrodja zgrajeno letalo je bilo prekrito s sivim domačim platnom. Letalo je imelo smuči in je bilo namenjeno vzletanju z zasneženega pobočja. Začetno hitrost pa so mu podelili s potegom z vrvjo.
Preberi več...
 
Zupančičevo in Zergalovo letalo Natisni
Franc Zupančič in Pravkoslav Zergal
Franc Zupančič in Pravkoslav Zergal pri delu v štivanski delavnici v Trstu. Na steni trup letala, ki ga izdelujeta.
Najkasneje v začetku leta 1913 sta se v Štivanu v slovenski tržaški okolici ukvarjala z gradnjo letalskih modelov Franc Zupančič in Pravkoslav Zergal. Konec aprila sta sestavljala model dvokrilca, ki bi bil v zraku letalo, na kopnem avtomobil in na vodi ladja. Zamislila sta si tudi številne novosti pri njegovem motornem pogonu. Delo pa je zaradi pomanjkanja sredstev le počasi napredovalo. Kasneje je Zupančič poskušal leteti z letalom lastne konstrukcije pri Sodražici. Če sodimo po edini poznani fotografiji iz delavnice obeh tržaških pionirjev, je šlo najverjetneje za brezmotorno letalo preproste, pa domiselne gradnje.

Vir: dr. Sandi Sitar; Letalstvo in Slovenci I.
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 Naprej > Konec >>

Rezultati 17 - 24 od 26

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,081 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 191 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,124 Page views today: 750 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.25 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,381 Your own page views: 8 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si