2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Jadralna letala arrow Rzihovo letalo
 
Rzihovo letalo Natisni
Prvo na Slovenskem zgrajeno brezmotorno letalo, ki je letelo za Kanetovimi, je skonstruiral in zgradil mladi plemič češkega rodu, Oskar pl. Rziha. Jeseni 1909 se je po odsluženem vojaškem roku vrnil domov v Maribor, kjer je pozimi 1909/10 zgradil svoje brezmotorno letalo, dvokrilca z višinskim krmilom na višinskem stabilizatorju v repu. Ker je graditelj precej tehtal, je poskrbel za zadostno nosilno površino, ta je merila 20 m2 in je ob lahki gradnji iz lesa in platna omogočala, da se je letalo obdržalo v zraku že pri hitrosti dobrih 20 km na uro. Najbližje terene, primerne za letenje, je našel pri Kamnici, kjer so s konjsko vprego prepeljali letalo na hrib, potem pa so ga s pilotom vred potisnili na vozičku po strmini. Ko je bila hitrost primerna, je letalo vzletelo, voziček pa se je sam kotalil dalje.

Dolžina drsnih poletov, odvisna od zmogljivosti letala, pilotove sposobnosti, predvsem pa od terena, je dosegala tudi 500 do 600 metrov, kar je bilo mnogo bolje kot drugi podobni rezultati v Evropi. Časopisno poročilo o uspelih poletih tega letala je poleg skopih tehničnih podatkov posredovalo tudi letalčevo izjavo o namenih takšnega letenja: bilo naj bi šola za kasnejše motorno letenje. Rziha je časnikarju povedal, da je izid poleta odvisen od pilotovih reakcij v delcu sekunde in da se tako najbolje pridobivata prisebnost ter občutek za ravnotežje, ti lastnosti pa sta nujni pri motornem letenju. Po drugi strani pa gradnja brezmotornega letala prispeva potrebne izkušnje in teoretična ter praktična izhodišča za gradnjo motornega letala. Tako se je Rziha na začetku leta 1910 s svojim brezmotornim letalom že povsem zavestno in načrtno pripravljal na motorno letalstvo, ki je v njegovem delu sledilo naslednje leto.

Vir: dr. Sandi Sitar; Letalstvo in Slovenci I.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,010 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 150 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,241 Page views today: 380 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 2,840 Your own page views: 48 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si