2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Igre arrow Kegljanje
 
Kegljanje Natisni
Igra, ki jo poznajo po vsem svetu, se je sicer razvila v več inačic z različnimi pravili, vendar je vsem skupno število kegljev, postavljenih v kegeljni križ. To je namišljena ploskev v obliki kvadrata, ki stoji na kotu.
Kegljišče, ki je pred vami, se imenuje Rusko kegljišče, ki je lahko različnih velikosti, vi pa si lahko izdelate igro, ki jo boste igrali tudi v mrzlih zimskih večerih na toplem.
Podstavek naredite iz iverne ali lesene plošče na katero pritrdite roko, ki jo sestavite iz lesenih letev 20 x 20 mm. Na podstavek jo dodatno utrdite z dvema kovinskima kotnikoma in privijačite. Na vrhu privijte kovinski kavelj in nanj privežite mehko vrvico, na drugi konec pa majhno kroglico. Kroglica je lahko lesena ali plastična, pomembno je, da je dovolj težka. Na podstavek narišite mrežo in devet krogov, kjer bodo stali keglji. Za keglje lahko uporabite lesene figure kmetov za šah, lahko pa iz okrogle palice narežete devet valjev in jih uporabite za keglje.

Metanje kroglice pri tej igri je nekoliko drugačno kot pri običajnem kegljanju. Kroglica zadeva od zadaj, zato so figure razporejene v obratnem vrstnem redu. Pri metu se podrejo različni keglji, zato so nekatere kombinacije različno poimenovane, njihova imena so pripisana na načrtu. Luknja se imenuje tisti met, pri katerem krogla ne podre nobenega keglja, pač pa steče med posameznimi vrstami kegljev, devetka pa je največji uspeh, ki pa ni ravno pogost.

Igra za največje število točk
Vrstni red igralcev izberemo z žrebom. Vsak podrt kegelj šteje eno točko, velika luknja tri točke in mala luknja dve točki. Igra vsebuje štiri kroge, v vsakem pa ima kegljač na razpolago en met.

Igra za pravico
V igri je le pet kegljev: prednji ogelnik, leva in desna prednja dama ter oba kmeta. Igra ima šest krogov, v vsakem pa ima igralec dva meta. Po vsakem metu keglje na novo postavimo in dosežene točke seštejemo. Točkujemo takole: prednji ogelnik – 5 točk, velika luknja – 4 točke, dama – 3 točke, mala luknja – 2 točki in kmet – 1 točka. Pri tem upoštevamo le tisti kegelj, ki daje največ točk.

Libek
Vsak igralec ima tri mete in ne postavlja na novo kegljev. Če je uspel igralcu kak lik, ki ga prepoznava ocenjevalna tablica, po metu ponovno postavimo vse keglje. Na začetku dobi vsak igralec 200 točk, ki se mu odštevajo.

Cirkuška igra
V igri je samo en kegelj, najprej prednji ogelnik. Ko ga igralec podre, postavimo prednjo levo damo, nato levega kmeta, levo zadnjo damo, zadnji ogelnik, zadnjo desno damo, desnega kmeta, prednjo desno damo in končno kralja. Vsak podrt kegelj šteje 5 točk. Če igralec v enem krogu podre vse po vrsti postavljene keglje, to imenujemo cirkus, ki velja 50 točk.

Igra na dame
Na igrišču stojijo samo dame, ki štejejo po 5 točk. Če podre kegljač prednjo levo in zadnjo desno figuro oziroma prednjo desno in zadnjo levo figuro, doseže 12 točk. Če z enim metom podre vse figure, doseže 30 točk. V vsakem od treh krogov mečejo vsi igralci po trikrat.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,089 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 199 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,189 Page views today: 815 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 13,832 Your own page views: 56 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si