2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Helikopterji arrow Ortokopter
 
Ortokopter Natisni

Model ortokopterja je bil prvi poskus, da se predmet težji od zraka dvigne navpično. Lahko rečemo, da je to predhodnik današnjega helikopterja. Čeprav je zgradba modela zelo enostavna, pa je treba biti natančen pri izdelavi, če hočemo, da bo kasneje model tudi pravilno letel. Največjo pozornost posvetite izbiri prožne šibe, saj je od nje odvisna moč vrtenja elise. Šiba naj bo sveže urezana, najbolje v času, ko je v lesu dovolj soka.

Potrebujete pletilko dolgo 30 cm, 60 cm dolgo prožno šibo, dva plutovinasta zamaška, tanko vrvico dolgo okoli 60 cm ter osem dvajset centimetrov dolgih kokošjih ali podobnih peres. Po štiri peresa pod kotom 15 do 20 stopinj zapičite v vsak zamašek posebej, vendar tako, da si stojijo nasproti. Prvi zamašek s peresi nataknemo na pletilko. Zamašek mora biti trdno vpet, da se ne vrti in ga lahko utrdite tudi s kapljico lepila. Na spodnji konec pletilke najprej pritrdite lok z vrvico, vendar ne močno, da se pletilka lahko nemoteno vrti. Sedaj lahko na zgornji konec pletilke pritrdite še drugi zamašek s peresi.
  Tetivo loka navijte okoli osi pletilke, kot kaže slika in že je naš ortokopter pripravljen za polet. Z levo roko primite pletilko, z desno lok, postavite pokonci in spustite. Lok bo zaradi svoje prožnosti raztegnil vrvico, ki bo zavrtela pletilko, ta pa peresa in pripravica se bo  dvignila v zrak. Če vam bo zelo uhajala iz smeri lahko na spodnji konec dodate nekoliko uteži in s tem povečate stabilnost.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,457 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 27 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,310 Page views today: 114 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 3,942 Your own page views: 53 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si