2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Helikopterji arrow Helikopter iz papirja
 
Helikopter iz papirja Natisni

Model helikopterja, ki ga poganja guma, je lahko zelo zabaven, saj poleti tudi do 20 metrov visoko. Zato je treba model spuščati na odprtem prostoru, kjer ni drevja in električne napeljave. Zaradi majhnih dimenzij je model dokaj lahek in zato dovzeten za veter. Najbolje je, da ga spuščate v brezvetrju ali pa pri šibki sapici. Tudi gradnja je enostavna, potrebujete le nekaj kartona, smrekovih letvic in jekleno žico debeline 1 mm.
 

Trup helikopterja je izdelan iz smrekove letvice 5x5x225 mm. Na zadnji strani je prilepljen stabilizator iz kartona in je narisan v naravni velikosti. Cev za gumico naredite tako, da na lesen ročaj od metle navijete nekaj ovojev kartona in ga zlepite. Odrežite ga na dolžino 10 cm in na obeh straneh izrežite utore za letvice. Letvici sta v utore samo položeni, da jih lahko med
preizkusnimi leti premikamo. Vez elise izdelajte iz kosa lesa, ki ga zarežete na obeh straneh, kot kaže načrt. V oba utora zalepite krila elise, ki sta prav tako narisana v naravni velikosti. V sredini zvrtajte luknjico, skozi katero potisnete jekleno žico in jo na obeh straneh zakrivite po načrtu. Zgoraj jo zataknete v leseno deščico, da se ne vrti, spodaj pa naredite zanko, v katero zataknete elastiko. Med obema letvicama na jekleno žico nataknite perlo, da bo trenje med vrtenjem čim manjše.
 Iz jeklene žice zakrivite tudi podnožje in ga s sukancem trdno povežite na letvico in utrdite z lepilom. Za lepši videz lahko na trup prilepite tudi silhueto pilota iz kartona.

  Tako narejen model sedaj lahko preizkusite. Eliso s prstom vrtite toliko časa v nasprotni smeri vrtenja, da se elastika dobro navije. Model dvignite nad glavo v vodoravnem položaju in ga spustite. Elisa se bo začela vrteti in model bo poletel. Če se model med letenjem preveč vrti okoli svoje osi, nekoliko povečajte rep, pomaga tudi silhueta pilota, če je niste nalepili. Kadar model ne dosega velike višine, lahko kartonsko cev pomaknete nekoliko bolj nazaj. Če želite doseči večjo višino, naj bo elisa nekoliko bolj zadaj, kadar pa boste tekmovali kateri model leti dlje, naj bo bolj spredaj.
  Naredite vsak svoj model in priredite tekmovanje. Videli boste, da enaki modeli lahko letijo popolnoma drugače.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,457 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 27 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,308 Page views today: 112 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,502 Your own page views: 51 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si