2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Helikopterji arrow Helikopter
 
Helikopter Natisni
Helikopter
Načrt, ki je pred vami, odlikuje zelo preprosta gradnja in malo materiala. Potrebujete le nekaj tršega kartona, leseno okroglo paličico in košček lesa. Za spuščanje potrebujete nekaj spretnosti z rokami, ki jo boste dobili z vajo. Pravilen in sunkovit zasuk z rokami bo model uspešno izstrelil na zadostno višino.

Trup prerišite na trši karton in ga lepo pobarvajte. Natančno ga izrežite in na sredini prepognite. Pred lepljenjem naredite iz kartona še cevko, ki je nekoliko večjega premera kot lesena okrogla paličica, da lepo drsi po njej. Zlepite jo z lepilom za papir in jo vlepite med obe strani trupa, ki ste ju prav tako namazali z lepilom. 
Načrt za helikopter
Na cevko nasadite leseno paličico tako, da na zgornji strani pogleda ven za približno 2 cm. Na spodnji strani na leseno paličico prilepite še en del kartonske cevke, da se paličica ne bo staknila iz cevke.
Za eliso potrebujete kos lesa dimenzije 20x20x10 mm, ki mu v sredini zvrtajte luknjo dimenzije, kot je debelina lesene paličice. Debelina naj bo približno 5 do 6 mm. Na obeh straneh zažagajte dva utora, v katera prilepite kraka elise iz kartona ali tanjše lesene deščice. Utora morata biti zažagana v nasprotni smeri, da bosta kraka med vrtenjem zajemala zrak v isti smeri. Tako narejeno eliso nataknite na zgornji konec paličice in jo prilepite. Model je tako gotov in že lahko pričnemo z letenjem.
Polete izvajamo na prostem, kjer ni v bližini dreves ali električne napeljave. Paličico primemo med obe dlani in na hitro potegnemo dlani med seboj, da se paličica hitro zavrti. Roki hitro odmaknemo in helikopter se bo dvignil iz naših rok. Z nagibanjem paličice pred vrtenjem naprej določamo smer letenja. Bolj bomo model zavrteli pod navpičnim kotom, višje se bo model povzpel. Na določeni višini mu bodo pošle moči in elisa se bo ustavila. Brez skrbi, model bo začel padati, elisa pa se bo pričela vrteti  v nasprotno smer in tako upočasnila padanje, da bo model lepo pristal na tleh.
Med spuščanjem lahko naletimo na nekaj težav, ki pa jih lahko odpravimo. Če model ne leti lepo navpično, podaljšajmo leseno paličico in ga naredimo tako bolj stabilnega. Če ste za kraka elise uporabili pretanek papir, bo model imel premalo začetne hitrosti in ne bo letel dolgo. Uporabite trši in težji karton, ali pa na konce krakov elise namestite dodatne uteži. Elisa bo imela več vrtilne energije in model bo letel dalj in višje.
Malo eksperimentiranja in vaš model bo poletel zelo visoko. Naredite lahko več modelov in priredite tekmovanje med prijatelji.

  Pdf oblika za tiskanje
 
Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,011 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 151 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,260 Page views today: 399 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,835 Your own page views: 63 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si