2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Glasbila arrow Ksilofon
 
Ksilofon Natisni

Bi radi izdelali glasbeni instrument? Ksilofon je inštrument, na katerega se lahko najhitreje naučite zaigrati znano melodijo. Nekaj bukovih letvic različnih dolžin, 100 cm debelejšega laksa, dve mali natezni vzmeti, nekaj malih plastičnih distančnikov, 50 cm termobanda in še malo dobre volje in glasbilo bo nared.
 

Pripravite si dve letvici preseka 10x35 mm ter dolgi 190 in 70 mm. Na vsaki strani zvrtajte luknjo premera 15 mm, v katero zalepite okrogli letvici enakega premera. Pri leplenju pazite, da sta obe stranici res vzporedni. Na gornji rob spojnih letvic nalepite po vsej dolžini 1 cm širok samolepilni termoband, kakršnega uporabljamo za tesnenje vrat. Tako bodo tipke mehko nalegale na podstavek. Za izdelavo tipk, ki jih je 16 bomo uporabili kar bukov les, če pa hočete imeti boljše glasbilo, pa jesenov les. Najdaljša tipka meri 230x20x10 mm, vsaka sosednja pa je za 10 mm krajša od prejšnje. Najkrajša meri le 80 mm. Tipke je potrebno na vrhnji strani rahlo polkrožno zaobliti, ob straneh pa dvakrat prevrtati s svedrom premera 2 mm.
Na koncu laksa napravite zanko, drugi konec pa pretaknete skozi luknjice podstavka, ki jih prav tako izvrtate s svedrom premera 2 mm. Na gornjo polovico vrvice nanizate izmenično: distančnik, tipka, distančnik itd. Prosta konca laksa spojite z natezno vzmetjo. Plastične distančnike boste napravili iz izolacije, s katerim je izolirana debelejša bakrena žica. Izolacijo snamemo iz žice in cevko narežemo na približno 2 mm dolge kose.
  Za igranje potrebujete se paličici, ki jih naredite iz 1 cm debele okrogle lesene palice in na koncu prilepite dve leseni kroglici.
  Težje bo z uglaševanjem tipk. Material je potrebno posameznim tipkam odvzemati ali dodajati na spodnji strani. Odvzamemo z vrtanjem, dodajamo pa z leplenjem furnirja. Najbolje je ksilofon uglasiti v C-duru, ki nima poltonov, pa tudi najlažje se igra. Ker ima ksilofon 16 tipk, to ustreza dvema oktavama in to je čisto dovolj za igranje preprostih pesmic, predvsem pa za spremljavo kakšnega drugega instrumenta.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,241 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 234 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,985 Page views today: 728 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 10,947 Your own page views: 80 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si