2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Glasbila arrow Citre
 
Citre Natisni

Pred vami je načrt za izdelavo preprostega glasbila z očarljivim zvokom. Iz njega boste lahko izvabili marsikatero pesmico. Izdelava ni težka, le za uglaševanje bo potrebno poiskati pomoč pri starših ali nekom, ki igra na kakšen inštrument.

Za izdelavo potrebujete le vezano ploščo debeline 4 mm ter nekaj kosov smrekovih letev, lepilo za les in jekleno žico debeline 0,25 mm. Na vezano ploščo narišite zgornjo in spodnjo stranico po dimenzijah, ki so podane na načrtu. Na zgornji stranici s svedrom premera 6,5 mm izvrtajte luknje po načrtu, ki tvorijo zvočnico. Prav tako izrežite dva trakova širine 3 cm ter dolžine 27 in 41 cm, ki jih boste uporabili za stranski stranici. Na spodnjo stranico prilepite bočni smrekovi letvi debeline 3 cm, ki jih izrežete po obliki stranice. Takoj nato prilepite še stranski stranici iz vezane plošče in čez vse skupaj še zgornjo stranico. Za dober spoj je najbolje uporabiti mizarske spone. Resonančna škatla je hitro narejena, počakati je treba še, da se lepilo dobro posuši in vse robove lepo polkrožno obrusiti z brusnim papirjem.
Na tako narejeni zvočni škatli zvrtajte še luknje za napenjala, ki jih izdelajte iz lesene paličice premera 5 ali 6 mm in dolžine 4 cm. Napenjalne palčke se morajo trdno prilegati, da se pri napenjanju lahko vrtijo in obenem preprečujejo, da se odvrtijo pod napetostjo strun. Škatlo lahko sedaj polakirate, da bo njen izgled veliko lepši in trajnejši. Priporočam trikratno lakiranje z nitro brezbarvnim lakom. Po prvem in drugem nanosu laka, ko se le ta posuši, površino obrusite s finim brusnim papirjem, da na koncu dobite gladko in sijočo površino.

Na ožjem delu škatle zarišite točke, kamor zabijete žeblje za pritrditev strun. Žeblje zabijte rahlo pod kotom, da se žeblji pri napenjanju strun ne bodo ukrivili. Pritrdite še jeklen ali medeninast trak, ki drži pravilno razdaljo med strunami in škatlo. Najbolje je na mestih, kjer strune prečkajo ta trak, s trikotno pilo izpiliti majhen trikoten utor, da struna lepo sedi v svojem ležišču. Za strune uporabite jekleno žico debeline 0,25 mm, narežete jo na kose, ki so dolgi približno 45 cm. Na ožjem delu, kjer so žebljički, na žici naredite majhno zanko in struno nataknete na žebljiček. Na drugem koncu žico le navijte na napenjalno paličico in sicer tako, da se na začetku dva ali trije ovoji križajo med seboj. S tem dosežete dobro pritrditev strune na napenjalo. Če vam delo ne gre najbolje od rok, pa v napenjala prečno izvrtajte majhne luknjice skozi katere vtaknete žico in jo navijete. Pri navijanju pazite, da so vse strune enako oddaljene od resonančne škatle.
Preostane nam le še uglaševanje inštrumenta. Na grobo lahko inštrument uglasite kar po posluhu, najbolje pa je to prepustiti nekomu, ki igra kakšen inštrument. Citre lahko uglasite v katerikoli lestvici, na začetku pa je najbolje glasbilo uglasiti kar v C-duru. Strune ubiramo s prsti in z nekaj vaje boste hitro izvabili kakšno znano melodijo.

  Pdf oblika za tiskanje
 
Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,241 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 234 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,141,004 Page views today: 747 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,729 Your own page views: 97 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si