2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Dogaja se arrow 5. maj 2008
 
5. maj 2008 Natisni
Lepljenje eleronov
Lepljenje eleronov
Ker je moja steza le dva lučaja stran od moje delavnice in ker se na njej stalno kaj dogaja sem slabe volje, ker imam veliko dela. Nimam pa nobenega modela, ki bi bil primeren za na hitro vzeti v roke in narediti kakšen štart. Zato sem se odločil, da si hitro sestavim model, ki že več kot pol leta čaka v škatli, da se ga usmilim. Gre za Extro 300, ki je znana po svojih izredno dobrih letalnih lastnostih. Vsa roba je na kupu od servotov, elektro motorja, LiPo ...
Najprej sem vso površino prekrito s folijo še malo polikal in zalepil CK šarnirje na eleronih. Na trup sem zalepil nosilec motorja in ga z dvema rebroma še dodatno ojačal.
Nosilec motorja
Nosilec motorja
Rezanje folije
Rezanje folije
Slečene površine
Slečene površine

Zaradi lahke konstrukcije trupa, sem nanj privil tudi prednje podvozje, da se po premetavanju po mizi ne poškoduje površina. Montaža koles bo še malo počakala.
Potem sem se lotil repnih površin. Najprej sem označil površine, ki se lepijo. Z vročim spajkalnikom in ostro konico sem zarezal folijo in jo na delu, kjer pride lepilo odstranil. Rezanje folije s skalpelom ni dobro, ker se pod folijo zareže tudi balso in tu nastane najšibkejši spoj, kjer krmilo rado poči.
Ravnanje z žico
Ravnanje z žico
Lepljenje
Lepljenje
Višinsko krmilo
Višinsko krmilo

Višinsko krmilo sem postavil v svoje ležišče in pazil, da je popolnoma v sredini. Nato sem z bakreno žico, ki se ne razteza pomeril pravokotnost glede na vzdolžno os trupa. Za prednjo točko sem vzel kar sredino rebra trupa. Za preverjanje vodoravne lege stabilizatorja, pa sem v trup vstavil nosilec krila in tako preveril vse kote, da so pravilni. Sledilo je leplenje, ki sem ga opravil kar z zelo tekočim sekundnim lepilom. Naležna površina je dokaj velika in spoj je postal dokaj močan. Na enak način sem prilepil tudi smerno krmilo, nato pa je sledilo montiranje krmil.
Lepljenje repa
Lepljenje repa
Ravnanje krmila
Ravnanje krmila
Opasovanje povezave
Opasovanje povezave

Zmontiran rep
Zmontiran rep
Ker je višinsko krmilo iz dveh delov in povezano s karbonsko cevko, sem najprej lepo poravnal oba krmila in zbrusil utor, da karbonska cevka lepo leži na balsi. Vsako polovico krmila posebej sem s CK panti prilepil na stabilizator. Vsako polovico sem lepo poravnal in jo utrdil, ter še zalepil karbonsko cevko za povezavo obeh polovic. Na enak način sem s CK panti pritrdil še smerno krmilo. Za zaključek delovnega dne pa sem v svoje utore prilepil še vse ročice za pogon krmil in eleronov.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,375,183 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 11 Obiskovalci vceraj: 197 Obiskovalci na dan: Ø 294.15 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,102,070 Page views today: 65 Page views yesterday: 512 Page views per day: Ø 1,946.95 Page views per visitor: Ø 6.62 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 2,464 Your own page views: 36 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si