2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Dogaja se arrow 21. junij 2009
 
21. junij 2009 Natisni
Na naši stezi se je začelo pojavljati veliko modelov tipa Ultron. Od originalne velikosti in nekoliko povečani pa vse do 2 metra razpona, ki je v delu pri kolegu. Zaradi izredno elegantne oblike in odličnih letalnih lastnosti je padla ideja, da si tak model izdelam tudi sam.
Lesena rešetka
Lesena rešetka
Šablone iz kartona
Šablone iz kartona
Izrezan depron
Izrezan depron

Originalna velikost modela mi je delovala malo premajhno, pa tudi noben pogon za tako velikost se mi ne valja po predalu, zato sem model povečal za 18% in uporabil močan motor Roxxy 3536-06. Sicer imam navado modele, ki jih izdelam, skonstruirati sam, vendar me je ta model tako pritegnil, da sem se začel poglabljati v načrt. Iz nekaj slabih izkušenj, ko je močan motor praktično zelo hitro postaral model, sem se odločil, da okoli motorja model malo ojačam. Seveda pa ni ostalo samo pri malo - ampak sem narisal kar celo rešetko in jo zelo olajšal teže. Namen je na model namontirati podvozje, zato je lesena rešetka prilagojena tudi temu. Z laserjem sem izrezal dele in zlepil ojačitev. Iz kartona sem nato izrezal vse šablone za trup in preko njih enostavno s skalpelom razrezal depron. Čeprav je model večji kot original, sem uporabil enako debel depron na račun večje trdnosti zaradi lesene rešetke.
Lepljenje trupa
Lepljenje trupa
Sušenje trupa
Sušenje trupa
Sestavljen trup
Sestavljen trup

Trup in stabilizatorji
Trup in stabilizatorji
Sledilo je lepljenje. Uporabil sem sekundno lepilo za depron, vendar žal nisem imel pri roki aktivatorja zato je sušenje trajalo in trajalo. Na spoju deprona z lesom je sekundno lepilo prijeli kmalu, saj je les popil lepilo, na spojih depron na depron pa je trajalo in trajalo. Raje sem trup pustil zlepljen celo noč. Bolje bi bilo trup lepiti z aktivatorjem, saj se na trupu poznajo vse sledi lepilnega traku. Na srečo bo na teh mestih prelepljen s folijo.
Iz 5 mm debelega deprona sem zrezal še smerni in višinski stabilizator, vendar mi je za ojačanje robov z balso zmanjkalo časa. Pregibni rob imam namen ojačati z balsino letvico 5x5 mm, da bo spoj trpežnejši, obenem pa bo pri višinskem stabilizatorju toga povezava med levo in desno polovico krmila.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,375,691 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 88 Obiskovalci vceraj: 216 Obiskovalci na dan: Ø 294.12 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,103,590 Page views today: 341 Page views yesterday: 575 Page views per day: Ø 1,946.30 Page views per visitor: Ø 6.62 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,401 Your own page views: 90 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si