2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Dogaja se arrow 11. maj 2008
 
11. maj 2008 Natisni
Podaljški
Podaljški
Sicer lepa nedelja za letenje, vendar preveč piha veter, zato sem se počasi lotil gradnje Extre. Pripravil sem podaljške za servote v krilih in jih namestil na svoje mesto. Zaradi oblike servotov sem moral ležišča v krilih po robovih malo pobrusiti. Povezave med servotom in ročico sem naredil kar togo brez nastavljanja, kar so mi omogočile klešče za krivljenje priključkov.
V trup sem zmontiral tudi servo za smer in ga z pletenicami povezal s smernim krmilom. Treba je biti pazljiv, saj priloženi pletenici nimata veliko rezervne dolžine. Z nekaj telovadbe je na koncu povezava kar lepo uspela.
Servo v krilu
Servo v krilu
Servo za smer
Servo za smer
Pogoni na repu
Pogoni na repu

Ojačitvene paličice
Ojačitvene paličice
Svoje mesto je dobil tudi servo za višino in tudi tukaj sem naredil togo povezavo. Ta serija modelov ima predviden ojačan višinski stabilizator z dvema karbonskima paličicama. Očitno se je višina izkazala za šibko. V trup sem zvrtal luknjice in vanje vstavil karbonske paličice, na stabilizatorju pa sem le zapilil utor in vanj zalepil paličice. Pri lepljenju sem ponovno preverjal vsporednost višinskega stabilizatorja s krilom. Svoje mesto je dobil tudi motor, ki sem ga privil na s tkanino ojačan nosilec. Ob straneh sem nalepil dva plastična usmerjevalnika zraka, ki zrak usmerjata na motor za boljše hlajenje.
Motor
Motor
Copatki in kolesa
Copatki in kolesa
Na podvozje sem privil copatke in kolesa. Kolesa sem dobil od kolega, ki jih je kupil v Lindingerju in so malo večja od originalnih ter občutno debelejša. Za vzletanje iz trave bo sigurno bolje. Čeprav je kolo debelejše pa vseeno lepo sede v copatek, moral sem le nekoliko predelati vijačenje. V originalu je mišljen copatek privit z matico, kolo pa na obeh straneh omejeno z okroglim nastavkom. Jaz sem na eni strani uporabil kar plastični distančnik.
Rezanje stirodura
Rezanje stirodura
Luknja podvozja
Luknja podvozja
Zaprta luknja
Zaprta luknja

Kaputaža
Kaputaža
Najbolj me je motila luknja v trupu, kjer je privito podvozje. Iz rumenega stirodura sem odrezal kos in ga opasal v odprtino. V grobem sem rezal z vročo žico, na fino pa kar brusil. Ko je kos lepo sedel v utoru sem preko njega nalikal kos folije. Nekaj časa sem porabil še za pritrjevanje kaputaže, nato pa sem na model nataknil krila. Nosilec krila - karbonsko cevko, sem moral za 5 mm skrajšati in krila so lepo sedla na svoje mesto. Problem je nastal, ko sem hotel krila fiksirati s priloženimi plastičnimi vijaki. Privijam in privijam, pa vijak nič ne prime. Na koncu ugotovim, da imajo ti vijaki premajhen premer navoja in kar spolzi skozi matico. Problem sem rešil s kovinskimi M4 vijaki. Model sem sestavil in vgradil sprejemnik, LiPo in vse skupaj povezal. Zbalansiral sem težišče, ki se je lepo izšlo brez dodajanja balasta. Malo sem se še poigral s programiranjem postaje in zadeva je gotova.
Vijak krila
Vijak krila
Sestavljen model
Sestavljen model
Od zadaj
Od zadaj

Ker se je zvečer veter čisto umiril se nisem več ukvarjal z nalepkami, ampak se mi je mudilo na prvi testni štart. Model sem nesel ven, da preverim še krivuljo za vrtljaje motorja. Vklopim akumulator, preverim hode in počasi dvignem obrate motorja. Preden pa motor doseže polne obrate pa zaropota, hitro ugasnem motor, vendar je škoda že narejena. Motor je zaradi svojega navora raztrgal požarno steno in propeler je lepo razmesaril prednji del kaputaže. Šele sedaj se vidi, da je laminiranje kaputaže zelo klavrno narejeno. Praktično je propeler snel vso smolo do tkanine.
Poškodovan nos
Poškodovan nos
Odtrgan nosilec
Odtrgan nosilec
Razmajan  del
Razmajan del

Mislm, da se kej takega naredi še preden model okusi zrak. Sledila je analiza konstrukcije in odločil sem se, da bo nosilec motorja dobil novo požarno steno iz avio špera in ne iz topola kot original. Ker vsa sila nosilca motorja pritiska na prvo rebro, ki je oblepljeno le z balso in še to z narobe postavljenimi letnicami, se je vse skupaj razrahljalo. Dobro da model ni raztrgalo v zraku. Naredil bom nekaj modifikacije in ojačal konstrukcijo ne da bi preveč povečal teže. Uf pa je spet eno brez veze delo. Jah, na napakah se učimo in tudi to sodi k modelarstvu.

 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,375,180 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 8 Obiskovalci vceraj: 197 Obiskovalci na dan: Ø 294.15 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,102,057 Page views today: 52 Page views yesterday: 512 Page views per day: Ø 1,946.96 Page views per visitor: Ø 6.62 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 2,540 Your own page views: 26 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si