2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Dogaja se
 
2. julij 2009 Natisni
Sestavni deli
Sestavni deli
Krilo Ultrona
Krilo Ultrona
Glede na kronično pomanjkanje časa za modelarjenje, se je le nabralo nekaj drobnarij, ki so nastale v zadnjem času. Za Ultrona sem zrezal in zlepil krila ter elerone. Delo z lepilom UhuPor je res enostavno in hitro. Namažeš obe površini, malo počakaš in prime v trenutku. Treba je le paziti, da je ob stiku res vse na svojem mestu. Na laserju sem iz aviošpera debeline 1 mm izrezal še nosilce servomotorjev, ostrogo in ročice krmil. Za lepljenje teh delov ni ostalo časa. V krilu je treba napeljati še žice za LED diode, ki so se izkazale za zelo koristne pri pristajanju zvečer, ko je vreme najbolj primerno za letenje s tem modelom. Uporabil bom dve visokosvetilni beli LEd diodi, ki ju bom nalepil na konca kril in usmeril naprej. Vezal jih bom preko upora kar na sprejemnik. Glede na zelo majhno porabo ne bosta predstavljali velikega bremena.
Lepljenje bajonetov
Lepljenje bajonetov
Model v šabloni
Model v šabloni
Čeprav imam spisek naročenih modelov DG 300 R že kar pošteno dolg, sem le našel čas in enega uspel spraviti v šablono, kjer sem vlepil bajonete v krilo. Tak sistem lepljenja je najprimernejši za serijsko izdelavo, za en model je pa treba malo improvizirati. V šabloni se spoji sušijo 24 ur, nato pa se krila samo še pripravijo za vakuumiranje in nadaljno obdelavo. Pred vakuumiranjem je treba še pobrusiti spoj in vgraditi napajalne kable za servomotorje.
Kalup in pramodel
Kalup in pramodel
Po par dnevih sušenja kalupa na pramodelu je prišel čas, da pramodel odstranim in vidim, ali je vse kot je treba. Najprej sem s kotno brusilko pobrusil višek laminata, ki je segal pod rob pramodela in ga na fino obrusil. Ker tako globok model ne moremo nikjer prijeti za izvlačenje, sem se zadeve lotil z zrakom. S pištolo in stisnjenim zrakom sem toliko časa vpihaval zrak v režo med kalupom in pramodelom, da je ta le končno odstopil in spolzel ven. Takoj je sledilo preverjanje robov, če je kje kakšna napaka v kalupu, vendar je na srečo vse izpadlo brezhibno.
Zadeve naj se še malo sušijo, jaz pa za en teden skočim na dopust, nato pa veselo na delo naprej.
 
21. junij 2009 Natisni
Na naši stezi se je začelo pojavljati veliko modelov tipa Ultron. Od originalne velikosti in nekoliko povečani pa vse do 2 metra razpona, ki je v delu pri kolegu. Zaradi izredno elegantne oblike in odličnih letalnih lastnosti je padla ideja, da si tak model izdelam tudi sam.
Lesena rešetka
Lesena rešetka
Šablone iz kartona
Šablone iz kartona
Izrezan depron
Izrezan depron

Originalna velikost modela mi je delovala malo premajhno, pa tudi noben pogon za tako velikost se mi ne valja po predalu, zato sem model povečal za 18% in uporabil močan motor Roxxy 3536-06. Sicer imam navado modele, ki jih izdelam, skonstruirati sam, vendar me je ta model tako pritegnil, da sem se začel poglabljati v načrt. Iz nekaj slabih izkušenj, ko je močan motor praktično zelo hitro postaral model, sem se odločil, da okoli motorja model malo ojačam. Seveda pa ni ostalo samo pri malo - ampak sem narisal kar celo rešetko in jo zelo olajšal teže. Namen je na model namontirati podvozje, zato je lesena rešetka prilagojena tudi temu. Z laserjem sem izrezal dele in zlepil ojačitev. Iz kartona sem nato izrezal vse šablone za trup in preko njih enostavno s skalpelom razrezal depron. Čeprav je model večji kot original, sem uporabil enako debel depron na račun večje trdnosti zaradi lesene rešetke.
Lepljenje trupa
Lepljenje trupa
Sušenje trupa
Sušenje trupa
Sestavljen trup
Sestavljen trup

Trup in stabilizatorji
Trup in stabilizatorji
Sledilo je lepljenje. Uporabil sem sekundno lepilo za depron, vendar žal nisem imel pri roki aktivatorja zato je sušenje trajalo in trajalo. Na spoju deprona z lesom je sekundno lepilo prijeli kmalu, saj je les popil lepilo, na spojih depron na depron pa je trajalo in trajalo. Raje sem trup pustil zlepljen celo noč. Bolje bi bilo trup lepiti z aktivatorjem, saj se na trupu poznajo vse sledi lepilnega traku. Na srečo bo na teh mestih prelepljen s folijo.
Iz 5 mm debelega deprona sem zrezal še smerni in višinski stabilizator, vendar mi je za ojačanje robov z balso zmanjkalo časa. Pregibni rob imam namen ojačati z balsino letvico 5x5 mm, da bo spoj trpežnejši, obenem pa bo pri višinskem stabilizatorju toga povezava med levo in desno polovico krmila.
 

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,769 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 67 Obiskovalci vceraj: 225 Obiskovalci na dan: Ø 293.66 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,123,830 Page views today: 470 Page views yesterday: 631 Page views per day: Ø 1,939.06 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 8,479 Your own page views: 28 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si