2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow CNC rezkanje arrow Priprava iz načrta na papirju
 
Priprava iz načrta na papirju Natisni

Večina načrtov je že natisnjenih na papir in na žalost nimamo elektronske oblike. V takih primerih obstaja rešitev s posebnim programom, ki poskeniran načrt v obliki slike, pretvori v vektorsko grafiko. Čeprav obstaja kar veliko programov, ki omogočajo tako vektoriziranje, pa je predpogoj, da je poskeniran načrt dobre kvalitete. Predvsem je pomembno, da so deli poskenirani v naravni velikosti. Vsako povečevanje delov nam poveča tudi odstopanja in napake, zato je v takih primerih najbolje, da dele narišemo na novo.

Načrt ali posamezne dele je potrebno najprej poskenirati v črno beli tehniki in resoluciji 600 dpi. Sledi obdelava slike. Jaz to naredim v Photoshopu in sicer tako, da je slika podobna bitni sliki. Vse linije morajo biti popolnoma črne, ozadje pa belo. To se naredi z orodjem Levels (Ctrl + L) ali Curves (Ctrl + M).
Pri slabih originalih je včasih potrebno sliko obdelati tudi v filtru (Filter - Noise - Dust & Schratches), ki vse ostre neravnine poravna. Včasih je že dovolj da neravnine zaoblimo za 1 pixel. Tako obdelano sliko shranimo pod svojim imenom v obliki tif.
To sliko odpremo v programu za vektoriziranje slike. Program Adobe Streamline, katerega uporabljam jaz, je odličen za takšno delo. Potrebno je nastaviti parametre, ki določijo število točk in s tem natančnost krivulj ter način kako se krivulje generirajo. V večini primerov je najbolje, da se krivulja generira po sredini poskenirane konture. Tako generirano vektorsko risbo sedaj lahko prenesemo v risarski program.
Za risanje največ uporabljam program Corel Draw in v njem tudi naprej obdelam to vektorsko risbo. Včasih je potrebno določene detajle popraviti ali pa celo spremeniti. Tako obdelane dele sedaj pripravimo po enakem postopku, kot če bi jih v celoti narisali.
Treba je poudariti, da tako pripravljeni deli nikoli niso tako natančno pripravljeni, kot če bi jih v celoti natančno narisali. Zaradi večkratnega fotokopiranja ter raztezanja papirja so deli nekoliko popačeni, zato ne smemo pričakovati temeljitega prileganja delov med seboj, tudi če so natančno zrezkani na CNC stroju.
Nadaljni postopek priprave za rezkanje je enak, kot bi dele v celoti narisali v risarskem programu.

O tem si preberi tu 

 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,700 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 223 Obiskovalci vceraj: 212 Obiskovalci na dan: Ø 293.67 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,123,355 Page views today: 626 Page views yesterday: 771 Page views per day: Ø 1,939.10 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 4,062 Your own page views: 17 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si