2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Baloni arrow Toplozračni balon
 
Toplozračni balon Natisni

Prav gotovo ste že kdaj videli pravi balon, ki ga je pod nebo ponesel topel zrak. Toda, ali ste že kdaj pomislili, da bi se dalo narediti takšen pomanjšan model? Nekaj papirja, žice, lepila in dobre volje pa bo balon kmalu nared. Ker pa ima model za gretje zraka odprt plamen, je potrebna velika previdnost pri spuščanju modela.

 Za kupolo balona boste uporabili tanek svilen papir bele barve. To je papir, ki je na eni strani plastificiran in ne prepušča zraka.
Iz takšnega papirja si izrežite 12 popolnoma enakih stranic; mere so narisane na načrtu. Na desni strani stranice pri rezanju pustite 1 cm debel rob, ki bo služil za lepljenje na naslednjo stranico. Iz stranic sestavimo balon, tako da premažemo po en rob vsake stranice z lepilom, ki se počasi suši, in položimo na to stranico naslednjo. Zadnjo stranico lepimo dvakrat, saj z njo zapremo balon. Pri lepljenju pazite, da so stranice dobro prilepljene med seboj, da nam kasneje zaradi slabega lepljenja ne bo uhajal zrak iz balona. Če ste vse pravilno zlepili skupaj, bo premer spodnje odprtine balona 15 cm.

Na zgornji strani, kjer se v eni točki stika vseh dvanajst stranic, prilepite krog iz papirja premera okoli 10 cm in na sredini prilepite majhno vrvico, za katero boste lahko balon prijeli.
  Iz bakrene žice naredite kletko s premerom 15 cm, kot kaže risba. To kletko prilepite na spodnjo odprtino balona in cel rob še dodatno ojačite tako, da na zunanji strani prilepite kos papirja dimenzije 50 x 5 cm.
  Za gorilnik potrebujete manjšo aluminijasto posodo, v katero daste malo vate in na vato nalijete gorilni špirit. Za posodo lahko uporabite tudi kakšno konzervo majhnih dimenzij.
 Balon je tako gotov, zato lahko izvedete že prvi poizkus. V posodo gorilnika nalijete malo gorilnega špirita in ga prižgete. Balon morate držati vedno navpično. Takoj, ko bo gorilnik zagorel, se bo balon začel polniti in če med stranicami zrak ne uhaja, se bo kmalu pričel dvigati.
  Balon spuščate vedno na prostem le ob lepem vremenu in kadar je ozračje mirno, brez vetra in ne blizu gozdov ali naselij. Da vam balon ne bo ušel, ga privežite na daljšo vrvico.
  Z baloni lahko tudi tekmujemo. Vsak tekmovalec ima na razpolago enako količino gorilnega špirita, zmaga pa tisti, kateremu balon poleti najvišje. Seveda bodo lažji in natančno izdelani baloni veliko lažje dosegali velike višine.

  Pdf oblika za tiskanje
 
 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,453 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 23 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,257 Page views today: 61 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 9,264 Your own page views: 15 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si