2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Avtomobili arrow Tovornjak prekucnik
 
Tovornjak prekucnik Natisni
Model tovornjaka je kot nalašč za modelarje začetnike, ki odkrivajo veščine rezljanja z žagico rezljačo. Sestavni deli niso zapletenih oblik, zato z izrezovanjem ne bi smelo biti težav. Za delo potrebujete kos topolove vezane plošče, debeline 3 mm in kos okrogle varilne žice, debeline 2 mm, od orodja pa žagico rezljačo, sveder premera 2 mm, brusni papir, risarski pribor in lepilo za les.

Sestavne dele najprej natančno prerišite na vezano ploščo in upoštevajte število posameznih kosov. Na kosih, ki imajo izrezane luknje, najprej izvrtajte luknje in vanje vstavite žagico ter jih izrežite.
Ko imate vse odprtine izrezane, se lotite še izrezovanja zunanjih kontur. Režite tako, da bo narisana črta še vidna. Izrezane dele sedaj lepo obrusite do črte. Dele, ki so podvojeni, postavite enega poleg drugega in brusite kar oba kosa skupaj. Tako boste dobili popolnoma enake podvojene kose. Če niste preveč vešči z žagico, lahko utore na delu 3, ki predstavljajo hladilne reže, preprosto izpustite in jih kasneje le narišete. S svedrom premera 2 mm zvrtajte še vse luknje in že lahko začnete lepiti. Med seboj najprej zlepite dela 1 in 2 in pazite na levo in desno polovico. Obe polovici povežite s stranico 7 in 6 ter nadaljujte z delom 3 in 4. V kabini prilepite sedež 14 in naslonjalo 15.
Volan 13 prilepite na kos žice in v del 12, ko se lepilo posuši, pa vse skupaj še v kabino. Vetrobransko steklo 5 na spodnjem in zgornjem robu obrusite pod kotom in ga prilepite na svoje mesto. Zunanje robove kabine lepo polkrožno obrusite in prilepite še luči 10 in odbijač 11.
Posamezna kolesa so sestavljena iz treh kosov. Najprej zlepite skupaj po dva kosa 8 in nanju še kos 9. Robove lepo obrusite v polkrožno obliko, kot jo imajo prava kolesa. Luknje na podvozju z okroglo pilo toliko obrusite, da se bodo osi koles 19 prosto vrtele. Koles na osi še ne prilepite, da boste lažje lakirali ali barvali model in jih prilepite šele po koncu barvanja. Keson zlepite tako, da na dno od strani najprej prilepite stranico 17 in nato še obe stranici 18. Pazite, da bodo deli med seboj zlepljeni res pravokotno. Ko je keson zlepljen, polkrožno obrusite robove in prilepite še dela 20.
Model pobarvajte ali samo prelakirajte s prozornim nitro lakom. Lakirati morate vsaj trikrat, in po prvih dveh lakiranjih površino, ko se lak posuši, še zgladite s finim brusnim papirjem. Tako boste dobili gladko in sijočo površino modela.
Na model najprej z osjo pritrdite keson in nato še kolesa in tovornjak je narejen.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,012 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 152 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,265 Page views today: 404 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,634 Your own page views: 67 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si