2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Avtomobili arrow Starinski avto
 
Starinski avto Natisni

Model starinskega avtomobila bo na polici zelo lep okras. Izgled pa je odvisen predvsem od vas, kako natančno boste izrezali posamezne dele in jih med seboj zlepili. Prav pri natančni izdelavi pride do izraza njegova vrednost, sploh, če model prelakirate le s prozornim lakom, ki ne skrije napak. Z nekaj domišljije lahko vanj vgradite tudi majhen elektromotor in baterijo, ki bo poganjal model.

Potrebujete 3 mm debelo vezano ploščo in nekaj debelejšega kartona. Namesto vezane plošče lahko uporabite tudi mediapan iste debeline ali podoben material, celo zelo debel karton je primeren. Vse dele najprej prerišite na vezano ploščo. Če imate možnost, lahko načrt fotokopirate in nato list prilepite na vezano ploščo. Z žagico rezljačo pazljivo izrežite ob črtah in na koncu lepo obrusite. Pri delu pazite, koliko posameznih delov je treba narediti.
Najbolje je, da začnete izdelovati dele po zaporednih številkah in vsak del lepo prilagodite na osnovo. Dele iz vezane plošče lepite na osnovno ploščo 1 z belim mizarskim lepilom. Lepila mora biti le toliko, da zapolni spoj, nikakor pa ne smete namazati lepila preveč. Če se vam to zgodi, ga takoj, ko je še sveže, obrišite z vlažno krpo. Ko se lepilo dobro posuši,
vse robove zgladite z brusnim papirjem. Ukrivljene površine naredite iz kartona debeline 1 mm, na načrtu so narisane v rumeni barvi. Prednji in zadnji pokrov ter plašč okrogle posode so označeni samo na sestavljeni risbi, kjer so napisane tudi dimenzije. Najprej zlepite večje dele skupaj in šele nato začnite z manjšimi. Kolesa nanizajte na jekleno žico debeline 2 mm, ki jo vstavite skozi podnožje in na obeh straneh zalepite na kolo. Luknjice na podnožju morajo biti toliko velike, da se žica brez težav vrti. Na žico prilepite tudi krmilo in ga pod kotom prilepite na armaturno ploščo.
Tako sestavljeno maketo pobarvajte z razredčenimi tempera barvami in na koncu vse skupaj še prelakirajte z razredčenim brezbarvnim nitro lakom. Če pa imate na voljo barve za les ali kovino, pa površino najprej prelakirajte z brezbarvnim lakom, dobro obrusite in šele nato barvajte površino. Z alkoholnimi flomastri narišite še drobne detajle; zračnike na pokrovu motorja, armaturno ploščo in mogoče celo vijake ali kovice na površini. Če imate dovolj spretne prste, lahko iz kosa prozorne plastike naredite tudi vetrobransko steklo.

  Pdf oblika za tiskanje
Kit komplet

Skrbni očka nam je poslal slike kako sta se s hčerko Kajo zabavala med sestavljanjem tega modela. Poimenovala sta ga kar KAJAMOBIL.

Kaja
Ati, a tkole morm?
Kaja
Sem že!
Kaja
Kakšen kupček!

Kaja
Osliček tudi dela.
Kaja
Ati, pomagaj lepit!
Kaja
Kaja, a je to kolo?

Kaja
Poglej moj avto!
Kaja
Ati, a ni lep?
Kaja
Midva z očkom greva s KAJAMOBILOM na izlet.

 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,461 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 31 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,351 Page views today: 155 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.65 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 10,604 Your own page views: 83 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si